Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinen vol steen: zo erg is het in jouw buurt

Door Hanneke van Olst 15 oktober 2019

Een tegelterras in de tuin, parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Volgens experts heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving: het riool wordt tijdens piekbuien overbelast, tussen de huizen wordt het heter en dieren en planten zien hun leefgebied kleiner worden.

In 38 gemeenten is zelfs gemiddeld meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd. In Ede gelukkig niet: daar is 34,2 procent versteend. Daarmee staat Ede op plek 215 van de 380 Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft gekregen van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht. Met behulp van luchtfoto’s achterhaalde het bureau welk deel van de tuinpercelen ‘groen’ (bomen, gras of planten) of juist ‘grijs’ (bestrating, schuurtjes, kale grond) is.

Wat is het probleem met steen?

  • Tegeltuinen kunnen voor wateroverlast zorgen. Joop Spijker van Wageningen Environmental Research licht toe: “Als je heel veel steen hebt kan het water niet in de bodem afstromen, terwijl er door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voor zullen komen.” Hierdoor blijven grote plassen liggen in lager gelegen gebieden. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool.
  • Daarnaast zorgen warme zomers voor een bijkomend probleem, het zogeheten ‘hitte-eiland-effect‘. Joop: “Juist als je ’s avonds behoefte hebt aan afkoeling blijven stenen warmte afgeven. Groen in je tuin warmt niet op en geeft juist schaduw.” Door al die verharding is het in steden aanzienlijk warmer dan in buitengebieden.
  • Ook de natuur krijgt het moeilijk wanneer je je tuin betegelt, vertelt Wout Veldstra, voormalig stadsecoloog en voorzitter van Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor vergroening van tuinen. “Je kunt er vanuit gaan dat alles dat in de bodem zit dood gaat. Vooral insecten, maar ook kleine dieren als muizen en mollen hebben hieronder te lijden. Vogels hebben op hun beurt weer minder voedsel”.

Benieuwd hoe versteend tuinen in jouw wijk of dorp zijn? Zoek het hier op:

En de rest van Nederland?

Ede is een gemeente in het groen. Hoe zit het met gemeentes die veel minder groen zijn? Almere voer de lijst met versteende tuinen aan. Twee derde van het tuinoppervlak is hier versteend. Ook Lelystad, Dronten en Noordoostpolder staan in de top tien. Wat ook opvalt: In gemeenten met relatief veel naoorlogse woonwijken is de ‘versteningsgraad’ hoger dan gemiddeld. Denk bijvoorbeeld aan gemeenten als Diemen, Emmen, Aalsmeer, Hillegom en Purmerend. In onze omgeving zijn Veenendaal (52,6 procent), Nijmegen (53 procent) en Barneveld (40,7 procent) gemeenten met de meeste steen in de tuin.

De gemeente met het meeste groen in de achter- of voortuin zijn Wassenaar, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (het zuidelijkste puntje van het Groene Hart). In onze omgeving doen Rheden (20,1 procent), Arnhem (27,5 procent) en Utrechtse Heuvelrug (19,5 procent) het goed.

Lees ook:

De verkeersboetes gaan omhoog: dit betaal je in 2020 voor overtredingen

De hoogte van de verkeersboetes in 2020 is bekend. Dat publiceerde de website VerzekerUzelf op basis...

Nieuwe protesten: op deze dagen kun je overlast verwachten

Vorige week togen boze boeren op tractors naar Den Haag. Daarbij stond het verkeer op de A12 behoorl...

Nieuwe escape room op komst in Ede!

Echte escape room-fanaten hebben 'm allang uitgeprobeerd: Escape Ede aan de Galvanistraat. Deze esca...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.