Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kijktip: Najib Amhali gaat zorgen voor 24-jarige Edese Robert

Door Hanneke van Olst 16 september 2019

In het televisieprogramma Zorg uit handen gaat cabaretier Najib Amhali een paar dagen zorgen voor de 24-jarige Edese Robert. De aflevering is maandagavond 16 september te zien. Kijken dus! 

Najib Amhali

In het programma geven zes prominente Nederlanders mantelzorgers de kans om eindelijk eens tot rust te komen door de zorgtaken over te nemen. In de tweede aflevering steekt cabaretier Najib Amhali de handen uit de mouwen, in Ede dus, in de Enkawijk waar Robert woont.

Hij neemt voor een paar dagen de rol van mantelzorger over van vader Huug (63), die voor zijn zoon Robert zorgt. Robert lijdt aan niet-aangeboren hersenletsel en is licht verstandelijk beperkt. Najib, zelf vader, komt er snel achter dat mantelzorgen een emotionele achtbaan is.

Over Robert

Robert kreeg, toen hij 2 jaar was, een hersenbloeding in bed. Hij wil naar beneden maar valt van de trap met kort zuurstofgebrek tot gevolg. Huug en zijn ex-vrouw zijn drie jaar na het ongeluk uit elkaar gegaan en sindsdien is Robert de helft van de week bij zijn vader.

Robert heeft 24-uurs zorg nodig. Hij heeft onder andere hulp nodig bij zijn persoonlijke verzorging (kleedt zichzelf aan maar vaak binnenstebuiten of omgekeerd) tanden poetsen, na het douchen checken of alles schoon en droog is, eten maken, planning, halen en brengen. Robert heeft continue aandacht nodig, want hij loopt wat wankel en is door het zuurstofgebrek verstandelijk beperkt. Hij heeft geen besef van kwaad en denkt niet na over de gevolgen van zijn daden.

Mantelzorg

Vader Huug vindt het moeilijk om de zorg uit handen te geven aan een onbekende. Tijdens het mantelzorgen wordt hij elke keer herinnerd aan de beperkingen van Robert. De intensieve zorg voor Robert in combinatie met werken lukt niet goed. Daardoor kan Huug de helft van de week (bijna) niet werken en moet hij de andere helft van de week, wanneer Robert bij zijn moeder is, zoveel mogelijk uren werken om geld te verdienen. Hij zou wel vaker en meer willen werken, maar dat kan niet.

Natuurlijk wil jij kijken! De aflevering is maandag 16 september te zien om 22.10 uur op NPO 1. Je kunt ‘m na afloop hier terugkijken.

Najib Amhali met Robert en Huug in Tijd voor MAX

Najib Amhali had de lastige taak de zorg van vader Huug over te nemen. Zijn zoon Robert is licht verstandelijk beperkt en heeft altijd zorg nodig. 👉 Hoe het Najib en Robert is afgegaan zie je maandag in Zorg uit handen, om 22.10 uur op NPO 1.

Posted by Omroep MAX on Friday, September 13, 2019

Meer over

Shownieuws

adv.