Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Overgrote deel fietspaden in de gemeente Ede niet goed verlicht

Door Hanneke van Olst 6 november 2020

De meeste Nederlandse fietspaden zijn goed verlicht. Dit blijkt uit cijfers die de Fietsersbond verzamelde in samenwerking met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en Veilig Verkeer Nederland. Meer dan de helft van de fietspaden in de gemeente Ede zijn echter onverlicht. 

Slechts 29,4 van alle Edese fiets(brom)paden blijkt goed verlicht te zijn. 15,5 procent is beperkt verlicht, van 3,9 procent van de fietspaden is het onbekend en 51,2 procent is helemaal niet verlicht. Let op: dit geldt voor de fietspaden in de hele gemeente, niet alleen in Ede-stad.

Vooral in stedelijk gebied zijn de fietspaden meestal goed verlicht. Dat heeft vooral te maken met de bebouwde kom: daar zijn wegen volgens de Fietserbond bijna altijd verlicht. In een gemeente met veel wegen binnen de bebouwde kom is het percentage verlichte fietspaden daarom hoger dan in een gemeente met veel wegen buiten de bebouwde kom.

Wat is goed verlicht?

Een fietspad krijgt het label ‘goed verlicht’ als lichtmasten lager dan 8 meter niet meer dan 60 meter uit elkaar staan; of als lichtmasten hoger dan 8 meter niet meer dan 80 meter uit elkaar staan.

Voor beperkt verlicht geldt: als de afstanden tussen de lichtmasten groter zijn. Dit komt buiten de bebouwde kom vaak voor in de vorm van zogenaamde geleideverlichting, waarbij af en toe in een bocht of bij een zijweg of inrit een lichtmast staat. Of als de hoofdrijbaan verlicht is maar het fietspad toch behoorlijk donker is als gevolg van een brede berm of bomen (’s zomers), denk bijvoorbeeld aan de N224 in Ede. Dit wordt nog versterkt wanneer de verlichting alleen aan de andere kant van de hoofdrijbaan staat.

De cijfers van onze buren

Onze buren in Veenendaal doen het goed. Met 91,5 procent van alle fietspaden goed verlicht voert deze gemeente de lijst aan. In Apeldoorn is 45,7 procent van de fietspaden goed verlicht en in Arnhem 61,6 procent. Bekijk hier de cijfers per gemeente:

Tekst gaat verder onder de kaart.

 Eerder gaven jullie aan op deze plekken in Ede in het donker toch iets harder door te trappen:

Fietser op donkere plek

Dit zijn – volgens jullie – de engste plekken in Ede om ’s avonds laat te fietsen

We leven in een relatief veilige stad, maar op sommige plekjes trappen wij als het donker is toch ie...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.