Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel vallende sterren deze week: op deze plekken zie je ze het best in Ede

Door Hanneke van Olst 12 augustus 2019

Heb jij de afgelopen nachten een vallende ster gezien in Ede? Dat kan heel goed! Want onze planeet beweegt zich momenteel door de zogeheten Perseïdenzwerm. Dat lezen we in het AD. Dit is een wolk van stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. We noemen die stofdeeltjes die we zien ook wel vallende sterren. 

Het zijn eigenlijk niet zomaar de kleine stofdeeltjes die we zien, je ziet dat ze verbranden in onze ozonlaag. En dat kan dus een spectaculair beeld zijn de komende nachten.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt is in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus. Dan zou je de meeste vallende sterren moeten kunnen zien, vooral rond 04.00 uur als er ongeveer honderd meteoroïden per uur voorbijkomen. Maar… bewolking en een volle maan kunnen ervoor zorgen dat het allemaal lastig te zien is.

Mocht er geen bewolking zijn: ga op een donkere plek staan en kijk naar het noordoosten. De vallende sterren zijn te zien op ongeveer twee derde van de lijn tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel. Goed nieuws is dat weerman Reinout van den Born van Meteogroep de Veluwe als beste plek noemt om vallende sterren te zien.

Sterren kijken in Ede

Hoe meer licht er om je heen is, hoe moeilijker het is om de sterren te zien. Ga dus vooral niet in het centrum naar de lucht zitten staren. Goede plekken in Ede om de sterren te zien zijn in de natuur (langs de hei) of vanaf de geluidswal langs de A12. Zoek een hoge plek op met weinig licht en het moet helemaal goed komen! Als er niet teveel wolken zijn in ieder geval.

 

Ede Weer

adv.