Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het bijzondere verhaal van een knuffelezeltje uit Ede

Door indebuurt Ede 20 oktober 2019

Vorige week overhandigde de Edese familie Polak een knuffel aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het is een knuffeltje van een ezel – niet zomaar een knuffel maar een hele bijzondere. Lees snel waarom!

Het is april 1943 als Jet Polak, later Snijders-Polak, geboren wordt in Amsterdam. Een paar maanden later ontvangen – vermoedelijk – haar ouders een speelgoedezeltje van de familie Duizend als kraamcadeautje. Opvallend is dat het knuffeltje uit Kamp Westerbork afkomstig is, waar de familie Duizend op dat moment verblijft.

Speelgoedfabriek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Kamp Westerbork knuffeltjes in elkaar gezet voor de export naar Duitsland. Volgens Guido Abuys, conservator van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, moest er een bepaalde hoeveelheid geleverd worden en zaten de arbeiders daarnaast ook vast aan werktijden.

Als de hoeveelheid knuffels dan al gemaakt was, maar de werkdag er nog niet op zat, konden knuffels gemaakt worden voor kampcommandant Gemmeker of als presentjes. Waarschijnlijk werkte mevrouw Duizend in die speelgoedfabriek op het kampterrein en kon ze op die manier aan een knuffelezeltje komen.

Niet mee spelen

De familie Duizend overleefde de oorlog niet en werd afgevoerd naar concentratiekamp Sobibor. De familie Polak blijft met het knuffeltje achter. “Mijn vader stopte het knuffeltje in de kast, we mochten er niet mee spelen”, vertelt Snijders-Polak tegen RTV Drenthe. “Ik heb het ook nooit aan mijn kinderen gegeven. Het is in de kast gestopt en daar is het nooit meer uitgekomen.”

Onderzoek

Na 76 jaar kwam de knuffel weer uit de kast in Ede. Dat het zo waardevol is, wist de familie Polak niet. “Ik heb een keer aan mijn moeder gevraagd: waar komt dat ding nou toch vandaan? En toen zei ze alleen: ‘Westerbork’. Meer werd er niet over gesproken”, vertelt Jet Polak. Het Herinneringscentrum is blij met de knuffel. Zij gaan het ezeltje analyseren om ze meer te weten te komen over de speelgoedfabriek.

Lees ook:

Kas Buunk

Hoe een jonge Edenaar ruim €60.000 verdiende met goed speurwerk en het lettertje W

Met flink speuren en bieden met een pokerface €60.000 euro verdienen. Dat gebeurde de jonge Edese ku...

Het prachtige (verzonnen) verhaal van het Middelpunt van Nederland

Je hebt vast wel eens iemand horen vertellen over het Middelpunt van Nederland, in Lunteren. Maar wi...

Aan dit bankje kleeft een indrukwekkend verhaal (en dit is waarom er bloemen bij liggen)

17 september is de dag van de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Heide, maar er zijn meer plekke...
Suske & Wiske Ede

Miljaar! Dit verhaal van Suske & Wiske speelt zich af in Ede

Wist je dat er in 1991 een verhaal van Suske & Wiske is verschenen dat zich in Ede afspeelde? Tof hé...

adv.