Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt: zo zit dat bij ons in de buurt

Door indebuurt Ede 17 oktober 2019

Door de kou naar de lokale Chinees fietsen en terug met een zak warme bami aan je stoer. De traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt langzaam uit Nederland. Zo zit het in Gelderland.

In circa tien jaar is het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim 22% gedaald. Dit is in tegenstelling tot de rest van de restaurantsector, die met 15% groeide. Dit meldt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Wachtrijen bij het afhaalloket

In de jaren 80 ging zestig procent van de Nederlanders uit eten bij de Chinees, waarvan 30% minimaal één keer per maand, nu zit ‘de Chinees’ nauwelijks meer in ons systeem, aldus Van Spronsen & Partners. Afhalen gebeurt echter nog relatief veel; het beeld van lege restaurants en wachtrijen bij het afhaalloket zal voor velen niet onbekend zijn.

Foto: indebuurt Ede

Toch zijn er nog 1.621 Chinees-Indische restaurants in ons land, waarmee dit nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken is. Den Haag, met een eigen China Town, heeft de meeste ‘Chin. Ind. Spec. Restaurants’.

Veel restaurants zijn getransformeerd tot wok- of all-you-can-eat restaurants of concentreren zich op specifieke – vaak lichtere – Aziatische gerechten, zoals pekingeend of noedelsoep.

Chinees-Indische Restaurants in Gelderland

Het aantal Chinees-Indische restaurants in Gelderland is in tien jaar tijd met 22% afgenomen. Dat lijkt veel, maar we hebben er nog altijd 178 in heel Gelderland. In Ede kun je Chinees afhalen bij Shi Woo aan de Veenderweg, China Town aan de Hakselseweg (bezorgd ook), New Garden, TapAsia in de Maanderpoort en China Catering (alleen bezorging).

Lees ook:

Chinees Aziatisch eten

Spicy (of juist niet)! 8 x Aziatische restaurants in Ede

Saté ayam, babi pangang of sushi: in een Aziatisch restaurant gaat alles er bij ons in als zoete koe...
Sushi

3 x sushi eten in Edese restaurants

Van nigiri’s tot maki’s en van handrolls tot sashimi: sushi gaat er altijd wel in, toch? In welke re...

4 x sushi afhalen in Ede

Sushi is altijd een goed idee. Daar kun je een paar uur voor uittrekken in een restaurant, maar je k...

adv.