Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Opletten geblazen: de eikenprocessierups is gesignaleerd in Ede

Door Hanneke van Olst 26 mei 2019

Oei! Je moet extra opletten als je door een boomrijk gebied loopt, want de eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Ede. Dat is te zien op de kaart van de gemeente Ede waarop bijgehouden wordt in welke eiken de rups is gespot. 

Contact met de brandharen van de beestjes kan klachten veroorzaken. Je krijgt jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. Op dit kaartje houdt de gemeente Ede bij waar de eikenprocessierups is gesignaleerd. We zien dat de rups al is gespot in de Rietkampen, bij het Mr. Calspark, Palmedreef en Spinozastate.

De rups op het schoolplein

Als je de rups ziet op een schoolplein of in de speeltuin, stelt de gemeente het wel op prijs als je ze even inlicht. Daar worden de nesten met voorrang weggehaald. Als eerste worden de bomen bij scholen en op plekken waar veel mensen komen bestrijdt. Hier kun je melding maken van de rups. Let op: de eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. Zie je en boom of stuik ingepakt in wit spinsel, maar is het geen eik? Dan is het waarschijnlijk spinsel van een mot, daar hoef je geen melding van te maken.

Heb je een eik in de tuin staan en heeft de processierups daar zijn heil gevonden? Dan kun je een gespecialiseerd bedrijf bellen om de nesten te laten weghalen.

Lees hoe de gemeente de eikenprocessierups preventief aanpakt:

Ede gaat eikenprocessierups bestrijden met aaltjes

De eikenprocessierups profiteert van de gunstige weersomstandigheden. Doordat de weersomstandigheden...

O no: buxusrupsen in Ede (en dit doe je eraan)

Meer over

Nieuws

adv.