Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Scoop: er komt een vliegtuig op het dak van de Stadspoort

Door Hanneke van Olst 17 september 2019

Binnenkort krijgt Ede er een bezienswaardigheid bij, een hele bijzondere. Je kunt ‘m bijna niet missen als je Ede binnenrijdt. Wat het is? Een vliegtuig op het dak van winkelcentrum Stadspoort. Huh, wat? Wij leggen het uit.

Het is niet zomaar een vliegtuig, maar een Horsa. Dit is een zweefvliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog diverse keren grootschalig bij geallieerde luchtlandingsoperaties werd gebruikt, ook in de buurt van Ede.

75 Jaar Vrijheid

Je raad het al: dit vliegtuig heeft te maken met de herdenking van 75 Jaar Vrijheid. Het ding is flink aan de maat: 4,5 bij 1,5 meter groot. En voor je je afvraagt waarom men in hemelsnaam een echt oud vliegtuig op het dak van een winkelcentrum zet: dit is een replica, gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het namaken van items uit de Tweede Wereldoorlog.

Het vliegtuig komt er in 3D, waarbij het lijkt of het uit de glaswand van Stadspoort boven de Dr. W. Dreeslaan komt vliegen. Het ziet eruit als een echt vliegtuig en is net zo groot. De glaswand wordt bestickerd met een achtergrond en de letters van Stadspoort gaan een stukje naar onderen. De woorden ‘Winkelen boven verwachting’ worden tijdelijk vervangen door ’75 jaar vrijheid Ede’.

Nieuwe locatie gekozen

Waar komt dit idee vandaan? Nou, van onze burgervader! Hij wilde het vliegtuig eigenlijk op het dak van het gemeentehuis plaatsen, maar daar stak de facilitaire dienst een stokje voor. Men was toen al zover in het proces om alles te regelen, dat is gekozen voor een nieuwe locatie: winkelcentrum Stadspoort. Misschien zelfs wel een betere locatie, want hier komen veel mensen langs.

Wat kost dat?

Als je je nu afvraagt: wat mag dat wel niet kosten? Ook daar weten we het antwoord op: 20.000 euro. Daar zit niets van jouw belastingcenten bij, want het vliegtuig wordt volledig gesponsord door het bedrijfsleven.

Op 17 september wordt het onthuld. Op deze dag is het exact 75 jaar geleden dat er drie Horsa’s landden in Ede. Een mooie herdenking dus! Het vliegtuig blijft tot begin mei te zien op het dak van Stadspoort: de hele periode van Airborne tot bevrijding. In deze periode zijn er meer activiteiten van 75 Jaar Vrijheid.

Dit is het programma voor de Airborne luchtlandingen 2019

Het duurt nog even, tot zaterdag 21 september 2019, maar het programma van de Airborne luchtlandinge...
luchtlandingen airborne

Het antwoord op al je praktische vragen over de Airborne luchtlandingen vind je hier

Op zaterdag 21 september staan de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede weer op de pla...
  • Wil jij een 'Nieuw in Ede' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Ede.

adv.