Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

SmaakPark Ede heeft jou nodig en dit is waarom

Aangeboden door SmaakPark 14 februari 2020

Een plek waar je kunt proeven van acht(!!) verschillende keukens. Genieten van (h)eerlijk eten en onvergetelijke festivals. Om te spelen met je kinderen in de speel- of stadstuin. Of iets leren over voeding. Voor elke vorm van vrijetijdsbesteding kun jij hier straks terecht, maar daar is nog wel een (klein) beetje hulp bij nodig. Lees verder en ontdek wat jij kan doen!

Met een warm welkom werd ik onthaald door Christian. “Welkom, de koffie staat klaar! Houd je jas nog even aan, dan laat ik je eerst de ruimte zien zoals het nu is.” Wanneer de deur geopend is treed ik binnen in een gigantische ruimte. Aan de linkerkant staat een grote stalen allesbrander die oogt als een reusachtig motorblok, met stoeltjes eromheen. Her en der ligt een strobaal en overal staan planten. Midden in de ruimte staat een gigantische blokhut die uitnodigt tot een feestje. In de verte hangen oude klimtouwen, die verklappen dat het vroeger een gymzaal was. Dat is hoe het SmaakPark er nu uit ziet. Maar Christian Weij (fooddesigner en auteur van de fermentatie kookboeken Verrot Lekker en Verrot Gezond) en Petra Busser (voedingscoach en diabetisch verpleegkundige) hebben grootse plannen met dit terrein.

Aan passie geen gebrek

Het stel deelt een grote passie voor lekker, eerlijk, duurzaam en gezond eten. Tien jaar geleden richtte ze samen Puur-e op, Christian vertelt hierover trots: “Bij Puur-e zijn wij dagelijks bezig met het bedenken en serveren van goede voeding. Wij organiseren workshops en festivals, én ontwikkelen recepten en foodconcepten. Bij alles wat we doen, staan duurzaamheid, biologisch, lokaal, gezondheid en topkwaliteit centraal.”

Ik vroeg Christian hoe het idee voor SmaakPark ontstond. “Wij kregen de afgelopen jaren steeds vaker vragen van onze gasten over het eten dat wij serveerden. Mensen vroegen: ‘Waar kan ik deze streekproducten halen? Hoe kan ik ermee koken? Kan ik zelf ook zulke kazen en worsten maken? Wat kan ik doen met de restjes?’ Hierdoor groeide bij ons het idee dat het er een plek moet komen waar mensen deze vragen kunnen stellen. Of nog mooier: een plek waar ze zelf de antwoorden kunnen ontdekken en beleven. Zo ontstond het concept van SmaakPark,” zegt Christian.

In het filmpje hieronder leggen Christian en Petra uit hoe zij het SmaakPark voor zich zien.

De tekst gaat verder onder het filmpje:

Dat klinkt als een grote belofte hè? Maar Christian en Petra willen dit echt heel erg graag. Het is hun grote droom. En je weet wat ‘ze’ zeggen over dingen doen vanuit je hart, dat is zelden een slecht idee! SmaakPark wordt één plek waar heel Ede kan: koken, leren, slapen, ontspannen, spelen en plukken. Een plek waar spelen met eten mag. Waar je jouw bord niet leeg hoeft te eten zolang je de restjes maar aan de varkens voert. Christian en Petra willen je graag laten zien hoe het óók kan, zonder met hun vingertje te wijzen. Op spelende wijze meer leren over het verbouwen van eten, bereiden van eten, gezond eten en lekker eten.

Steeds bewuster van eten en drinken

We worden ons steeds bewuster van alles wat we eten en drinken. Producten zijn meer bewerkt dan ooit en je ziet de meest rare ingrediënten voorbij komen op de ingrediëntenlijst. Logisch dat steeds meer mensen de behoefte hebben om weer  eigen groenten te verbouwen. Maar niet iedereen heeft een tuin. In SmaakPark komt een stadstuin, hier leer jij hoe je zelf voedsel kunt verbouwen en verwerken.

Zo zal SmaakPark Ede eruit gaan zien. Fotocredits: UC Architects
Zo zal SmaakPark Ede eruit gaan zien. Fotocredits: UC Architects
Zo zal SmaakPark Ede eruit gaan zien. Fotocredits: UC Architects

Maak van deze droom een werkelijkheid

Petra en Christian zijn jaren bezig geweest met het voeren van gesprekken, maken van plannen en tekeningen. Het SmaakPark gaat er komen! Maar ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Vind jij het – net als zij – belangrijk dat ons voedselsysteem verandert? Investeer in deze droom want daarmee help je ook om onze wereld duurzamer en gezonder te maken.


Meer over SmaakPark ontdekken?

SmaakPark restaurants en horeca

Nieuwe Kazernelaan 2d15, Ede

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

SmaakPark

3D impressie: zo gaat het SmaakPark eruit zien (video)

Hier en daar heb je vast al wel wat opgepikt over het SmaakPark dat in Ede gerealiseerd wordt door f...
Christian Weij

Je kunt ‘rotjongen’ Christian Weij alles vragen over verrot eten

De ene Edenaar weet alles over zonnepanelen, de ander over gebreide hondentruitjes. Maar Christian W...
Christian Weij

De Edese Christian leefde een maand op wit brood en energiedrankjes

Na de puberteit doen de meeste mensen niet (meer) aan een maand leven op wit brood en energiedrankje...
  • Wil jij een 'Nieuw in Ede' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Ede.

adv.