Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meer of minder meldingen van jeugdoverlast tijdens corona? Dit zijn de cijfers

Door indebuurt Ede 25 september 2020

Vanuit het Huygenspark komen geregeld klachten over jeugdoverlast. En niet alleen daar: afgelopen zomer kwamen uit het hele land meer klachten en werd meer jeugdoverlast gemeld. Onder jeugdoverlast schaart de politie elke melding waarbij wordt geklaagd over jeugd, zoals hangjeugd of geluidsoverlast. Baldadigheid of vandalisme valt daar niet onder. Misschien heb jij de politie in Ede hier ook weleens over gebeld?

In juni, juli en augustus werd landelijk ruim 43.000 keer geklaagd over jongeren. Vorig jaar stond de teller in dezelfde maanden op ruim 25.000 meldingen. Een stijging van 75 procent dus. Dat blijkt uit recente cijfers van de politie. Ook in Ede nam de overlast toe.

In de zomer (juni, juli en augustus) van 2020 kwamen in Ede 248 meldingen van jeugdoverlast binnen bij de politie. Het jaar ervoor, in 2019, waren dit er 138 in de zomer. In de zomer van 2018 en 2017 kreeg de politie respectievelijk 139 en 132 meldingen. Er is duidelijk een flinke stijging te zien in de coronazomer van dit jaar.

Grafiek

In onderstaande grafiek zie je het aantal meldingen van jeugdoverlast in Ede van de zomer in 2017 tot zomer in 2020.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Niet alleen in Ede werd meer geklaagd over jeugdoverlast, maar in alle provincies. Het aantal meldingen steeg in zo’n negen op de tien steden.

De cijfers per gemeente zie je hier:


Meer burenruzies en geluidsoverlast

In de coronamaanden werd ook vaker melding gemaakt van burenruzies en geluidsoverlast, schreef de NOS in juli. Daarom gingen wijkagenten vaker de straat op. Geweld tegen handhavers en politie nam toen ook al toe. Dat zou volgens Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, komen door het korte lontje dat mensen tijdens de coronacrisis hebben.

Lees ook:

Ede-Zuid

Het is (niet) stil aan de overkant: in deze Edese wijken daalde en steeg de burenoverlast

Iedereen vertoefde de afgelopen maanden ‘braaf’ in Tuinesië en Balconia. Veel mensen leren hun buren...
Corona teststraat Ede

Voor wie het gemist heeft: dit is de huidige stand van zaken rondom corona in Ede

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft oplopen. Jaap van Dissel, directeur infectieziekteb...

adv.