Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leraren staken: deze Edese scholen gaan dicht

Door Hanneke van Olst 29 januari 2020

Waarschijnlijk zijn je kinderen nét weer gewend aan het schoolritme na de kerstvakantie. Maar de eerste vrije dagen staan mogelijk alweer voor de deur! De aangekondigde staking van aanstaande donderdag en vrijdag (30 en 31 januari 2020) levert een groot aantal Edese kinderen zomaar een lekker lang weekend op. Sommige scholen gaan twee dagen dicht, anderen niet of maar één dag.

Waarom willen de leraren staken?

Het is niet de eerste keer dat de leraren gaan staken, en ondanks dat het kabinet heeft toegezegd dat er 460 miljoen euro extra vrijgemaakt wordt voor het onderwijs, zijn de leraren met deze eenmalige financiële injectie niet tevreden. Ze merken dat er een groot lerarentekort is, de klassen zijn te vol en er worden ook steeds meer schoolleiders gezocht. Om dit probleem op te lossen, wil het onderwijs structureel meer geld zien van de overheid. Leraren klagen over de hoge werkdruk, volle klassen en te lage salarissen.

Onderwijscrisis

De onderwijsvakbond Aob spreekt van een onderwijscrisis. In 2020 hebben 55.000 leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt op naar bijna 240.000 duizend leerlingen in 2028. Het lerarentekort raakt scholen voor speciaal onderwijs nog harder. Ook middelbare scholen kampen met tekorten.

Gaan de scholen in Ede dicht?

Leraren en scholen mogen zelf bepalen of ze meedoen aan de staking. Op onderstaande kaart kun je zien welke scholen zich hebben aangemeld hebben voor de staking. Zoom in om de scholen in Ede te zien.

Let op: of een school daadwerkelijk meedoet aan de staking, kan afwijken. Leraren kunnen ook nog één dag staken in plaats van twee. Check het bij de school van je kind. Weet je een school in Ede die wel meedoet maar niet op het kaartje staat? Geef het aan ons door op [email protected]

Lees ook:

Lerarenstaking: dit kun je in Ede doen met je kind

Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari 2020 staakt het onderwijs en daar doen ook een aantal Edese sc...
Sauna De Veluwe

Dagje uit steeds duurder, maar deze uitjes in Ede zijn gratis of kosten maximaal 10 euro

Een dagje uit loopt al snel in de papieren. Zeker met een groter gezin tast je vaak diep in de buide...

Lekker kneuterig: 7 x oubollige dingen doen in Ede

NRC publiceerde een tijdje geleden een artikel met als kop 'Waarom het ‘oubollige’ jeu de boules ope...

Meer over

Nieuws

adv.