Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er zullen meer mensen met de nachttrein moeten reizen tussen Utrecht en Nijmegen

Door Hanneke van Olst 5 november 2019

Het aantal mensen dat de laatste paar treinen tussen Utrecht en Nijmegen en vice versa pakt, is nog niet genoeg om het nachtnet rendabel te maken. En dus start binnenkort een campagne om de nachttreinen voller te krijgen. 

Op vrijdag en zaterdag vertrekken twee nachttreinen van Nijmegen naar Utrecht, om 0.49 uur en om 01.43 uur. Om 01.54 uur vertrekt de trein van Utrecht naar de Waalstad. Deze stopt op de grotere tussengelegen stations zoals Ede-Wageningen, Arnhem en Elst. De meeste mensen reizen tussen Arnhem en Nijmegen. Een groot deel van de reizigers die in Utrecht instappen, gaat niet verder dan Veenendaal – De Klomp.

Zoveel mensen reizen al met de nachttrein

In deze late treinen moeten gemiddeld zo’n 300 passagiers per dag zitten om kosten voor materiaal en personeel te dekken. Dat is nu niet het geval: op vrijdagavond zaten in 2018 gemiddeld 162 mensen in de drie nachttreinen en op zaterdag 226 mensen. Dat is wel een stijging ten opzichte van 2016, dus het aantal mensen dat gebruikmaakt van de nachttreinen groeit wel.

Tijdens evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse zijn er flinke uitschieters. Het overgrote deel van de passagiers komt terug van bezoek aan bekenden of is naar een concert geweest, schrijft De Gelderlander.

Exploitatievergoeding

De nachttreinen waren een wens van politici in de provincie Gelderland. Zolang de aantallen niet gehaald worden, betalen provincie en gemeenten een exploitatievergoeding van 125.000 per jaar. Om de treinen voller te krijgen, start NS met een campagne: Nachtnet, net op tijd naar huis. Zo willen ze meer mensen laten weten dat er überhaupt treinen rijden na 00.00 uur.

Lees ook:

Wij weten of het afgebrande restaurant Oriental Wok nog terugkomt

Halverwege september werden we opgeschrikt door een grote brand bij restaurant Oriental Wok aan de A...

12 x deze films, series, programma’s en reclames zijn opgenomen in Ede

De herfst is bij uitstek een seizoen om lekker onder een dekentje naar een filmpje te kijken. Er zij...

Binnenkijken bij Miriam: ‘De basis is altijd licht’

Van studentenhuizen waar de bierkratten meters hoog zijn opgestapeld tot riante villa’s: Ede kent he...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.