Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een grote klap en veel schade: plofkraak aan de Parkweg

Door Hanneke van Olst 6 december 2019

Een pinautomaat van SNS Bank vlakbij winkelcentrum Spindop is in de nacht van donderdag op vrijdag verwoest door een plofkraak. Dit gebeurde rond vier uur. Het resultaat: een grote ravage.

Terwijl de meeste Edenaren heerlijk lagen de dromen van Pakjesavond, gebeurde er aan de Parkweg iets heel anders. Om 04.00 uur was er een plofkraak bij de pinautomaat aan de Parkweg, van SNS Bank (bij het leegstaande pand van A-Krediet). Daarmee is ook de laatste pinautomaat in omgeving Parkweg niet te gebruiken; die bij de Lidl en het station waren al weg.

Veel schade

Door de luide knal werden mensen in heel Ede wakker. De ravage is dan ook groot: ruiten van woningen boven de geldautomaat zijn gesneuveld, de geparkeerde bestelbus voor het pand is vernield en zelfs het pand aan de overkant van de straat is beschadigd. Op straat liggen glasscherven en andere brokstukken. Ook een appartement boven de pinautomaat raakte beschadigd. Vrijdag wordt bekeken of de bewoner weer terug mag naar zijn huis.

Daders nog niet gepakt

De politie stuurde om 04.10 uur een Burgernetmelding uit waarin werd gevraagd om uit te kijken naar twee mogelijke daders die wegreden op een scooter die een ‘rauw’ geluid maakte. Ze zouden zijn gevlucht in de richting van Hoog Maanen. Ook is bekend dat ze een grote tas bij zich hadden. Een klein uur later werd de actie beëindigd zonder dat de daders gepakt zijn. Het is nog onbekend of er iets buit is gemaakt.

FOTO’S: Veel schade bij plofkraak aan de Parkweg

De plofkraak bij de pinautomaat van SNS Bank aan de Parkweg in de nacht van donderdag op vrijdag hee...

Plofkraken verwacht

Maandag kondigde ABN AMRO al aan 470 geldautomaten per direct te sluiten vanwege plofkraken. De geldautomaten van ABN AMRO waren populair bij plofkrakers omdat ze een bepaalde werkwijdze hadden om dit type geldautomaat te kraken. Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen bij de politie, zei daarna tegen nu.nl dat er plofkraken verwacht werden bij andere banken, nu veel geldautomaten van ABN AMRO gesloten zijn. Dit jaar worden veel pinautomaten opgeblazen. Tot vorige week stond de teller op 62, zo berekende de NOS.

Ook sinkhole in Ede-Zuid

Bizar genoeg ontstond een paar uur later een verderop een sinkhole in Ede-Zuid, aan de Blokkenweg tegenover MEZ. Dichtbij de plek van de plofkraak dus. Hoe het sinkhole kon ontstaan, is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk of het sinkhole te maken heeft met de plofkraak.

Foto: Rene Soeters
Foto: Rene Soeters

Dit is de status van de knalgele Geldmaat in Ede

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld...

Meer over

Nieuws

adv.