Ede krijgt een Airborne landmark en jij kunt het ontwerpen

Door Hanneke van Olst 10 december 2018

Ja, je leest het goed. De ideeën van Ed van Seters worden werkelijkheid: Ede krijgt een landmark op de Ginkelse Heide als symbool voor operatie Market Garden. En de gemeente Ede zoekt iemand die dat landmark wil ontwerpen. 

Het duurt nog even, maar september 2019 moet het Airborne landmark op de Ginkelse hei staan, naast de schaapskooi. Op tijd voor de jubileumherdenking van de Airborne luchtlandingen in september 2019 dus, waarbij het wordt onthuld.

Landmark

Het landmark staat symbool voor het bijzondere verhaal van de luchtlandingen in de Tweede Wereldoorlog; operatie Market Garden. Het wordt een startpunt voor routes die leiden langs bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog in en rondom Ede.

Zie je het ontwerpen zitten?

Top! Je mag een ontwerp indienen. Hoe het eruit moet zien, mag je zelf bepalen. Plannen en schetsen kun je voor 19 januari 2019 insturen naar de gemeente. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je het landmark zelf moeten (laten) maken én plaatsen in juli 2019.

Omdat het om een object op de heide gaat, zijn er een aantal voorwaarden op het gebied van landschap, natuur en archeologie. Zo moet het landmark het herinneringstoerisme in Ede en de Airborneregio info geven, moet het zichtbaar zijn vanaf de N224, moet het verplaatsbaar zijn, gefundeerd op het maaiveld en mag het de ondergrond niet verstoren. Bekijk alle voorwaarden.

Jij mag meestemmen

Vind je een ontwerp bedenken iets te ver gaan, maar zit je wel graag in de beoordelingscommissie die alle ingestuurde ontwerpen gaat beoordelen en een voorselectie maakt? Dat kan! In die commissie zitten onder anderen onze burgemeester René Verhulst, wethouder Peter de Pater en misschien wel jij! Stuur je contactgegevens naar [email protected], maandag 17 december hoor je of je bent ingeloot. Alle inwoners van Ede mogen bovendien vanaf februari meestemmen via de website van de gemeente.

Ed van Seters

Ed van Seters: ‘Ik ben een ‘breedteman’, vind van alles leuk’

De Airborne luchtlandingen, het Platform Militaire Historie Ede, kerkbesturen, schoolbesturen, sport...
Paradropping boven Ginkelse Heide

De luchtlandingen van de Airborne: ben jij gespot?

Hét evenement waarbij Ede ieder jaar door 30.000 mensen wordt gevonden, is weer achter de rug. En wa...
  • Wil jij een 'Nieuw in Ede' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Ede.

adv.