Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dubbel zoveel boetes voor opgevoerde scooters in Ede

Door Hanneke van Olst 8 oktober 2019

In heel Nederland kregen vorig jaar, in 2018, zo’n 8,5 duizend scooterrijders een prent voor een opgevoerde brommer of scooter. Dat is minder dan in 2017 – toen werden meer dan negenduizend boetes uitgedeeld. Hoe zit dat in Ede?

Frappant is dat het aantal boetes voor opgevoerde scooters of brommers in Ede juist is verdubbeld. In 2017 kregen 10 mensen een bekeuring en in 2018 werden 21 mensen betrapt op de rollerbank.

Flink meer opgevoerd

Ook al werden er landelijk minder boetes uitgedeeld, er werd wel meer geld mee opgehaald. Deze ‘opvoerboetes’ hebben een gezamenlijke waarde van 970 duizend euro. Dat dit bedrag hoger is dan in 2017, komt vooral doordat er meer scooterrijders werden betrapt die hun tweewieler flink hebben opgevoerd. Scooters mogen in principe maximaal 25 kilometer per uur, maar opgevoerde varianten bereiken op de rollerbank soms wel 50 kilometer per uur. Dat levert een fors hogere boete op.

Landelijk gezien

Overigens liepen in Amsterdam (1200 boetes) en Den Haag (700 boetes) de meeste scooterrijders tegen de lamp. Daarna volgden Rotterdam en Nijmegen met 494 en 254 boetes. Naast de grote steden vallen ook Alkmaar, Zaanstad en ‘scooterhoofdstad’ Katwijk op door hun hoge aantal prenten. In de Zuid-Hollandse kustgemeente rijden relatief de meeste snorscooters rond.

In een op de drie gemeenten werd vorig jaar geen enkele boete voor dit vergrijp uitgedeeld. In veel van de deze gevallen gaat het om kleine gemeenten, maar hieronder vallen bijvoorbeeld ook Goeree-Overflakkee, Kerkrade en Hollands Kroon.

Opvoeren van scooter of brommer

Het opvoeren van een scooter of brommer is verboden, maar relatief eenvoudig. Bij een controle wordt met behulp van een rollerbank gecheckt of de brom- of snorfiets harder kan rijden dan wettelijk is toegestaan. Blijkt het dat het voertuig is opgevoerd, dan volgt een boete. Wel is er altijd nog een beetje speling: je hebt een correctie voor de rollerbank zelf en een correctie voor de scooter of brommer.

Lees ook:

Binnenkijken bij de allereerste tiki-bar van Ede: Yucatan

Wist je dat Ede sinds vorig weekend een heuse tiki-bar heeft? Deze plek barst van het groen en heeft...

Fans opgelet: de bioscoopfilm van ‘Friends’ komt naar Pathé!

Voor alle Friends-fans is er goed nieuws: de jubileumfilm van de serie zou eerst alleen in Amerika t...

Wat moet er volgens jou in het oude Miller & Monroe-pand komen?

In Ede hebben we ontzettend veel leuke winkels en horeca. Soms krijgen we er een winkel bij en soms ...

7 x waarom je echt een keer naar Restaurant Stam moet gaan

Met een nieuwe naam en complete restyling van het interieur gingen de broers Remco en Menno Wouterse...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.