Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de 5 gevaarlijkste kruispunten van Ede

Door Hanneke van Olst 7 december 2019

Het aantal dodelijke ongelukken op kruispunten wordt steeds meer. In de afgelopen drie jaar (2016 tot en met 2018) waren er bijna 16.000 ongelukken op kruispunten. Op welke kruispunten in Ede gaat het vaak mis? Wij zetten de 5 gevaarlijkste op een rij.

1.113 ongelukken in Ede

De cijfers komen uit een uitgebreide analyse van RTL Nieuws. In totaal zijn er in drie jaar tijd 1.113 ongelukken in Ede gebeurd. Daarvan waren 10 ongelukken dodelijk en 73 mensen moesten naar het ziekenhuis met letsel. In Ede zijn gelukkig geen zogenaamde ‘blackspots’ te vinden: kruispunten waar minimaal 10 ongelukken gebeurd zijn of minstens 6 ongelukken met ziekenhuisbezoek.

Bij 73 procent van de ongevallen in Ede zijn personenauto’s betrokken. Flankongevallen (waarbij auto’s worden geraakt aan de zijkant) komen het meest voor. Bij 45 procent van de ongelukken waarvan de soort bekend is, gaat het om flankongevallen.

Meeste dodelijke ongelukken op kruispunten

Mogelijk is het aantal ongelukken nog groter. Niet elk ongeluk wordt namelijk geregistreerd en van een deel van de ongelukken is niet bekend waar deze precies plaatsvonden. Uit de onderzochte ongelukkencijfers blijkt dat Rijkswaterstaat in de afgelopen drie jaar in Nederland een toename ziet van het aantal dodelijke ongevallen op kruispunten. Het merendeel van de dodelijke ongevallen gebeurt op kruispunten binnen de bebouwde kom. En van alle ongelukken in Nederland gebeurt maar liefst 40 procent op een kruising.

Swipe naar links voor het eerste kruispunt. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Kruispunt Veenderweg

Foto: Google Maps

De rotonde van de Veenderweg en Klaphekweg is er een waar vaak ongelukken gebeuren. De afgelopen drie jaar maar liefst 6, gelukkig allemaal zonder gewonden en doden. De afslag en rijrichting die je ziet op de foto zorgt voor de 6 ongelukken. Als je de andere kant van de rotonde ook meerekent, waren er 10 ongelukken in totaal.

Swipe naar links voor het volgende kruispunt. 

Kruispunt Proosdijerveldweg

Foto: Google Maps

Een rotonde waar je goed op moet letten is die bij de kruising Veenderweg – Proosdijerveldweg, iets verderop dus. Hier waren 6 ongelukken in drie jaar, gelukkig allemaal met enkel materiële schade. Die waren allemaal bij de afslag die je ziet op de foto. Als je de afslag richting Rozenplein en richting Veldhuizen meerekent, zijn het 8 ongelukken.

Swipe naar links voor het volgende kruispunt. 

Kruispunt Telefoonweg

Foto: Google Maps

Bij de rotonde Telefoonweg – Molenstraat (beter bekend als de rotonde bij Cultura) vallen slachtoffers. Hier gebeurden in drie jaar tijd 7 ongelukken waar bij 2 daarvan slachtoffers met letsel naar het ziekenhuis moesten. Let op: dit gaat alleen over de kruising van de Telefoonweg en Molenstraat gezien vanaf de kant die je ook op de foto ziet. Als je de andere helft van de rotonde meerekent, zijn het 8 ongelukken in totaal.

Swipe naar links voor het volgende kruispunt. 

Kruispunt Bovenbuurtweg

Foto: Google Maps

Het kruispunt (of eigenlijk rotonde) Bovenbuurtweg – Jan Th. Tooroplaan was de afgelopen drie jaar de plek van 9 ongelukken. Let op: dit is alleen de kruising van de Bovenbuurtweg en Jan Th. Tooroplaan (dus de helft van de rotonde). Als je ook de andere helft van de rotonde meerekent, de kruising tussen de Jan Th. Tooroplaan en Vincent van Goghstraat, komt er nog een ongeluk bij. Alle ongelukken hadden gelukkig alleen materiële schade.

Swipe naar links voor het volgende kruispunt. 

Kruispunt Stationsweg

Foto: Google Maps

Met stip op één: het kruispunt van de Stationsweg – Beukenlaan – Ericalaan. Hier gebeurden de afgelopen drie jaar maar liefst 9 ongelukken waarvan 1 ongeluk met gewonden.

Meer gevaarlijke kruispunten

Hier kun je meer gegevens bekijken over kruispunten en andere plekken waar ongelukken zijn gebeurd in Ede. Welk kruispunt vind jij gevaarlijk in Ede? Laat het ons weten en vertel daar vooral ook bij waarom je deze plek zo gevaarlijk vindt.

Lees ook:

De gevaarlijkste wegen van Ede: dit is de top 10

De gevaarlijkste wegen van Ede, welke straten zijn dat eigenlijk? Op de CROSS-snelhedenkaart kunnen ...

Kijk uit! Dit zijn volgens jullie de gevaarlijkste plekken voor voetgangers in Ede

We kunnen het niet mooier maken: in Ede voelen voetgangers zich niet overal veilig. Daarom vroegen w...

Doe mee aan de indebuurt Ede kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor veel ouderen in Ede is dit d...
Uiteten proost

Dit zijn de vier beste restaurants van Ede volgens de GaultMillau 2020

Feest bij vier restaurants in Ede! Ze mogen de champagne inschenken, want deze culinaire toppers sta...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.