Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit kun je doen met Open Monumentendag 2020 dit weekend

Door Hanneke van Olst 8 september 2020

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je tijdens Open Monumentendag kunt doen. Dit jaar gaat het net even anders. Door de coronamaatregelen komt de organisatie met een alternatief programma. 

In de gemeente Ede houden verschillende organisaties zich bezig met activiteiten op Open Monumentendag: het Platform Militaire Historie Ede, Vereniging Oud Ede, stichting Buurtschap Doesburger Eng, Vereniging Oud Bennekom, Vereniging Oud-Lunteren en het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo.

Deze organisaties werken momenteel aan een vervangende activiteit. “Veel van de activiteiten zijn dit jaar buiten”, vertelt Cees van Beukering, medewerker Cultuureductie & Kunstcollectie bij de gemeente Ede. “Denk aan wandelingen die mensen zelfstandig kunnen maken en rondleidingen waarbij men voldoende afstand kan houden.”

Open Monumentendag 2020 in Ede

Zo is er in Ede een rondleiding over het voormalige kazerneterrein, georganiseerd vanuit Platform Militaire Historie Ede. “Er zijn een paar gebouwen open, Akoesticum doet ook mee”, legt Cees uit. In Ede gaat ook het Oogstfeest bij de Doesburgermolen door. En zoals ieder jaar zal de Oude Kerk in het centrum ook geopend zijn voor geïnteresseerden. Het programma is nog niet helemaal rond, dus er komen waarschijnlijk nog activiteiten bij.

Open Monumentendag 2020 in Lunteren

Het Lunterse programma vindt plaats in Pinetum de Dennenhorst. Dit is een bostuin vol naaldbomen van zo’n zes hectare groot. Door de tuin worden rondleidingen georganiseerd door Oud-Lunteren.

Open Monumentendag 2020 in Bennekom

Vereniging Oud Bennekom heeft Rijksmonument Villa Erica en het omliggende park gekozen als locatie voor Open Monumentendag 2020. Cees: “De aandacht gaat uit naar de geschiedenis van het park. Ook de graven van de voormalige eigenaren op de naastgelegen begraafplaats komen aan bod.”

Open Monumentendag 2020 in Otterlo

Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo houdt zich aan het thema van dit jaar: ‘Leermonument’. Tegels die iets te maken hebben met dit thema, bijvoorbeeld uit een oude school, staan in de spotlights.

Algemene informatie

Open Monumentendag staat gepland voor 12 en 13 september. In Ede zijn de activiteiten meestal op zaterdag, 12 september 2020. Voor de organisaties was het een hele uitdaging om het evenement coronaproof te maken. Het definitieve programma is dan ook nog niet bekend, deze wordt volgende week bekendgemaakt. Hou hiervoor ede.nl/openmonumentendag in de gaten.

Lees ook:

Zo zagen Edese interieurs er jaren geleden uit

Zo'n dikke, bruine tv in de woonkamer en hysterische behangetjes. Welkom bij een interieur van vroeg...
Landhuis Kernhem

Mysterie opgelost: dit betekenen die schildjes op Edese panden

Je bent ze vast wel eens tegengekomen: de schildjes op sommige Edese huizen. Maar heb je er weleens ...

9 x minder bekende monumenten in Ede

Wanneer je aan monumenten in Ede denkt, zal je waarschijnlijk gelijk denken aan de Oude Kerk, ENKA e...

Meer over

Doen Nieuws

adv.