Tijgermug duikt steeds vaker op in Ede: zo bescherm je jezelf

De tijgermug is bezig met een opmars in Ede. In een maand tijd werd het beestje negen keer gespot bij onze buren in Arnhem en ook in Veenendaal is hij gezien. Dat lijkt misschien niet zo vaak, maar de Gelderlander meldt dat dat ‘best wel alarmerend’ is. Krijg jij de kriebels van dit soort nieuwtjes of ben je zelfs een beetje angstig voor de mug? Hier vijf tips om jezelf tegen de tijgermug te beschermen.

De huid bedekken

Muggen voeden zich met bloed en dat zuigen ze op door in de huid te prikken. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is door je huidoppervlak te bedekken. Ter bescherming tegen de tijgermug geeft het RIVM dan ook de tip om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen. Gelukkig is dat sowieso al nodig nu het kouder wordt in Ede!

Foto ter illustratie: Pexels

Anti-muggenmiddelen

Het kan lastig en onpraktisch zijn om je héle lichaam met kleding te bedekken. Spray of smeer daarom de stukjes huid die niet onder een laagje stof zitten in met een anti-muggenmiddel. Het RIVM geeft aan dat het DEET-houdende producten moeten zijn om goede bescherming te kunnen bieden tegen de tijgermug. Deze koop je bij drogisten zoals Kruidvat, Etos enzovoorts.

Bescherming tijgermug
Anti-muggenspray met DEET. Foto: ANP

Klamboe of muskietennet

Ben je niet zo van het volledig bedekken van je huid of het gebruik van DEET? Overweeg dan een klamboe of een muskietennet. Zeker in de slaapkamer kan zoiets uitkomst bieden en ervoor zorgen dat je tijdens de nacht voldoende beschermd bent. In Ede dit soort netten onder andere te koop bij Bever en Xenos. Een hor in je deur- of raamkozijn is ook een goede optie!

Bever

4,2
(267)

Kuiperplein 41-45, 6713 AX Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Xenos

4,0
(181)

Grotestraat 28, 6711 AM Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Ventilatoren

Nog een manier om tijgermuggen te weren in je huis, is door een ventilator aan te zetten. Tuinadvies schrijft dat muggen luchtstromen namelijk mijden. Beweegt de lucht in je huis, dan voelt de mug zich er minder thuis omdat ze zo licht zijn.

Foto ter illustratie: Pexels

Muggen misleiden

Ben jij de tijgermug te slim af? Volgens Tuinadvies gebruikt het beestje hun reukorganen om te bepalen waar voedsel te behalen is. Jouw bloed, dus. Door ze te misleiden kun je de muggen echter op het verkeerde spoor te zetten. Dat doe je met behulp van geuren als citronella, eucalyptus, pepermunt, ceder en lavendel. Even een geurbrander of -kaarsjes aansteken en ze maken dat ze wegkomen. Ook handig: je hoeft helemaal niet naar een speciale winkel voor dit soort geurverspreiders. Onder andere bij Action en Holland & Barret zijn ze te koop.

Action Centrum

4,1
(1,2k)

Brouwerstraat 26a, 6712 AA Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Holland & Barrett

Grotestraat 3-5, 6711 AH Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Tijgermug gespot?

Stel, je hebt er alles aan gedaan om de muggen te weren, maar je spot er toch eentje. Wat moet je dan doen? Probeer eerst om de mug te vangen of dood te slaan. Maak dan een aantal foto’s van het beestje tegen een neutrale achtergrond, zoals een muur of stuk papier. Daarvoor hoef je trouwens geen dure camera aan te schaffen, een smartphone werkt ook prima. Meld vervolgens je vondst bij het RIVM. Aan de melding voeg je de foto’s toe en de mug bewaar je voor mogelijk onderzoek.

Reden tot paniek?

Moet je bang zijn om ziek te worden als je een tijgermug vindt of erdoor gestoken bent? Dat valt gelukkig mee. Het RIVM meldt dat de kans op de overdracht van infectieziekten door het beestje in Nederland momenteel verwaarloosbaar is.

Bescherming tegen tijgermug tijgermuggen
Een tijgermug op een vel papier. Foto: ANP

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Let op! Werkzaamheden op de Kierkamperweg in Bennekom”

Let op! Werkzaamheden op de Kierkamperweg in Bennekom

Ga naar “Aan de Galvanistraat opent een crisisnoodopvang”

Aan de Galvanistraat opent een crisisnoodopvang

Ga naar “Deze nieuwe zaak komt in winkelcentrum Parkweide”

Deze nieuwe zaak komt in winkelcentrum Parkweide

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79”

Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023