Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op Koningsdag de vlag uithangen? Dit zijn de regels

Door Hanneke van Olst 25 april 2019

Heb je de Hollandse driekleur in huis en eventueel ook nog een oranje wimpel, dan hang je op Koningsdag natuurlijk de hele boel buiten. Maar er is een officieel vlaggenprotocol. Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: dit mag je wel en niet doen:

Even voor de duidelijkheid: je bent als inwoner van Nederland niet verplicht om de vlag uit te hangen op Koningsdag. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht. Ook mag je op andere dagen de vlag uithangen, bijvoorbeeld voor een huwelijk, examen of gewoon omdat het gezellig staat. Je mag de vlag ook altijd halfstok hangen, bijvoorbeeld bij een overlijden.

Met wimpel

Je mag dus altijd de vlag uithangen, maar als je dat doet zijn er wel een paar regels. Alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje mag je vlaggen mét de oranje wimpel. Verder mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok de juiste lengte heeft. Ook is de gewoonte om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je toch ’s nachts de vlag laten hangen? Dan is een goed gebruik de vlag te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Kleuren

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw.

Meer over Koningsdag 2019 in Ede:

Vrijmarkt Koningsdag

Koningsdag Ede: dit is er te doen

Koningsdag 2019 in Ede: hebben we er al zin in!? Op zaterdag 27 april kleurt Ede weer oranje en vier...

Koningsdag 2019 in Ede: dit is er te doen in de wijken

Alles wat je moet weten om op de vrijmarkt in Ede te staan op Koningsdag

Vrijmarkt bezoeken in Ede tijdens Koningsdag 2019: dit moet je weten

adv.