Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Ede

Door Carin van der Meij 3 juli 2020

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot is die kans op een ‘coronaboete’? Dat verschilt per gemeente. 

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur in samenwerking met LocalFocus. Ruud Kuin van de BOA Bond noemt de grote verschillen tussen gemeentes ‘slecht voor het draagvlak en het rechtsgevoel’.

Coronaboetes in Ede

Laten we voorop stellen: het is natuurlijk belangrijk dat wij ons allemaal aan deze regels houden. Toch zijn er Edenaren die dit niet hebben gedaan. Met als gevolg een dikke prent. Over hoeveel boetes praten we? Onze gemeente heeft met LocalFocus het aantal coronaboetes gedeeld. Zo blijkt dat Edese handhavers tussen 15 maart en 15 juni in totaal 238 mensen hebben bekeurd op basis van corona-noodverordeningen. Dit zijn 20,3 boetes per tienduizend inwoners en 8,2 boetes per boa.

Regio Ede

Is dit veel? Laten we het in perspectief zetten en naar de regio Ede kijken. Van verschillende buurgemeenten, zoals Veenendaal, Rhenen en Scherpenzeel zijn geen gegevens bekend. We zien dat in Arnhem 201 boetes uitgedeeld zijn, 12,5 per tienduizend inwoners. In Wageningen werden maar elf boetes uitgedeeld, 2,8 per tienduizend inwoners. 401 Nijmegenaren kregen een print, dat zijn 22,6 boetes per tienduizend inwoners. Ede staat niet in de top-10 gemeentes met de meeste boetes, maar heeft in vergelijking met gemeentes in de regio redelijk veel coronaboetes uitgedeeld. Niet extreem veel, maar ook niet weinig.

In kaart

Op onderstaande kaart kun je zien hoeveel coronaboetes in heel Nederland zijn uitgeschreven. Het gaat hier om boetes die zijn uitgeschreven door handhavers in dienst van de gemeente. Let op: niet van elke gemeente zijn deze gegevens bekend.

Per 1 juli zijn de coronamaatregelen iets meer versoepeld. Ben je kwijt wat nu wel en niet mag? Wij praten je hier bij.

11 x uitjes die weer mogen in Ede

Joepie, we mogen weer wat meer! Uiteten, een terrasje pakken en een dagje weg. Maar wat ga je doen? ...

Meer over

Corona Nieuws

adv.