Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edenaren kruipen achter de naaimachine om mondkapjes te maken

Door Hanneke van Olst 27 maart 2020

Ook Edenaren melden zich in de Facebookgroep Mondkapjes Maken Nederland Gelderland. Zij kruipen achter de naaimachine om mondkapjes te maken voor zorgmedewerkers die erom zitten te springen.  

Niet alleen in Ede, maar in het hele land halen mensen de naaimachine uit de kast. Voor elke provincie is een Facebookgroep, opgericht als burgerinitiatief. Alle leden van die groep maken mondkapjes volgens hetzelfde patroon: deze.

Mondkapjes voor de zorg

Het is de bedoeling dat die mondkapjes gratis weggegeven worden. Er mag maximaal 50 cent voor gevraagd worden, om de onkosten te dekken. De bestemming? Verpleeghuizen, verloskundigen, thuiszorgwerkers, huisartsen, mensen in thuisisolatie en ga zo maar door.

“De vraag ernaar explodeert”, leggen de beheerders van de pagina uit. “Het gaat hier in eerste instantie om kapjes die geschikt zijn om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het zijn geen kapjes voor de medische professionals. Het hier gebruikte mondkapje biedt dus geen bescherming tegen het virus.”

Wat het mondkapje dan wel doet? “We weten inmiddels dat wanneer alle instructies voor gebruik en hygiëne worden opgevolgd, ieder laagje bescherming kan tellen! Bijvoorbeeld als je ziek bent en thuis in isolatie zit. Dan verlaag je de kans om iemand uit je omgeving te besmetten. Er wordt achter de schermen hard gewerkt door experts van TNO en de TU in Delft om de kapjes te verbeteren en te keuren.”

Materiaal doneren kan ook

In de groep bieden niet alleen naaiers hun hulp aan, ook als je materiaal in huis hebt staan is dat van harte welkom. Denk aan oude en gewassen katoenen lakens of linten. Via de Facebookpagina’s wordt uitleg gegeven, bijvoorbeeld hoe je zo steriel mogelijk kunt werken en waarom liever met linten wordt gewerkt dan met elastiek.

Mondkapje helemaal af? Een Edes punt waar iedereen de mondkapjes naartoe kan brengen, is er nu nog niet. Makers van mondkapjes bieden ze aan via Facebook, waar organisaties zoals Buurtzorg Ede die ze nodig hebben dan weer op kunnen reageren.

Meer hartverwarmende initiatieven in Ede:

Vergeet Pokémon, zet een teddybeer voor je raam voor jonge dorpsgenootjes

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te plaatsen. Oo...

Binnenplein Klinkenberg opgevrolijkt met stoepkrijt

Super! Om ouderen een hart onder de riem te steken, heeft Present Ede met vijf moeders en tien kinde...

Popup Festival brengt muzikale acts naar Edenaren in isolement

Een zangeres op je stoep. Een trompetspeler onder je balkon. Of op het plein voor een zorginstelling...

Meer over

Corona Edenaren

adv.