Wildplukken kan overal, zelfs in hartje Ede. Dit zijn de Edese hotspots

Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar overal om je heen groeien dingen die je kunt eten. Denk aan appelbomen in de vrije natuur, tamme kastanjes en bramen. Ook in Ede vind je dit lekkers en waarschijnlijk ben je er zelfs al heel vaak langs gekomen zonder dat je het doorhad. Wij zetten een aantal lekkere plekjes op een rijtje die we vonden op de Wildplukwijzer. Let op: wildplukken mag, maar met mate en alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt.

Bramen

Foto: Unsplash

Bramen vind je in het Proosdijpark en bij de Peppel (aan de Koekeltse Boslaan, voor DTS Ede). Ook bij het Speelbos Veldhuizerbos zou je bramen kunnen vinden, net als aan het Rietkampenpad bij de kruising met de Galvanistraat en aan de Pascalstraat bij het bedrijf NedSpine. Loop ook eens een rondje over de geluidswal aan de A12: ook hier groeien bramen. Net als bij het sportpark De Hoekelumse Eng. Alle locaties vind je hier.

Aardbei

Dol op zomerkoninkjes? Snappen we, wij ook. We kunnen maar één aardbeienspot vinden op de kaart van Ede: aan de Willem Marislaan bij het bedrijf Allego Charging Station (laadstation voor auto’s). Hier zouden overigens ook frambozen moeten groeien. Ook in Bennekom zouden ze groeien, aan de Alexanderweg. Alle locaties vind je hier.

Appels

Overheerlijke appels vind je aan de Bettekamp, vlakbij de kruising met de Van Heemskerckstraat. Ook in Bennekom staat een appelboom: aan de lorence Nightingalelaan, vlakbij de kruising met de Boerhaavelaan. Moet je wel hopen dat vogels de appels nog niet opgegeten hebben. Alle locaties vind je hier.

Peer

Peren groeien in Ede op de hoek van het Proosdijpark, bij kruising van de Floreslaan en Madoeralaan, en op de hoek van de Molensraat en Proosdijerveldweg. In Bennekom zou je eens kunnen gaan zoeken aan de Commandeurseg, vlakbij de kruising met de Gasthuisbouwing. Alle locaties vind je hier.

Walnoot

Volgens de Wildplukwijzer staat er zelfs een walnotenboom in Ede! Aan de Nijverheidlaan moet je zoeken, bij de kruising met de Graafhoek. Dat is tegenover speeltuin De Zanderij. In Bennekom zou er ook één staan, op de hoek van de Veenderweg, Bakkerstraat en Krulweg. Alle locaties vind je hier.

Kers

Op de hoek van de Langenhorst en Hogerhorst staat een grote kersenboom. Ook in Bennekom, aan de Boterbloem, vind je een kersenboom. Let wel op: dit zijn zure kersen volgens de Wildplukwijzer. Alle locaties vind je hier.

Tamme kastanje

Foto: Unsplash

Je kunt tamme kastanjes rauw eten, koken, stoven en poffen. Allemaal een keertje het proberen waard. Zoek de kastanjes in het Proosdijpark of bij de Peppel. Ook zouden er twee bomen staan aan de Klinkenbergerweg, net onder het spoor door en nog voor de kruising met de Akulaan. Ook bij sportpark De Hoekelumse Eng en naast Pannenkoekenboerderij Kernhem staan kastanjebomen. Alle locaties vind je hier.

Bloemen

Foto: Hanneke van Olst

De bermen van Ede staan in de zomer boordevol ‘onkruid’ dat in een boeketje gerust een paar dagen op jouw salontafel kan shinen. Kijk maar naar bovenstaande bos, die redacteur Hanneke in tien minuutjes wist te vergaren in de berm van de Jan Th. Tooroplaan. Wil je liever niet berm induiken? Bel dan boerderij Makandra en vraag of hun bloemen- en kruidentuin al geopend is. Hier kun je groente, fruit en bloemen plukken. Ook het nieuwe SmaakPark gaat een wildpluktuin krijgen.

Zorgboerderij Makandra

Kalverkampweg 1, 6718 WJ Ede

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Genieten van Ede

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is een -dreef waar Rietkampse straatnamen naar zijn vernoemd”

Mysterie opgelost: dit is een -dreef waar Rietkampse straatnamen naar zijn vernoemd

Ga naar “Hier wil je heen: 3 x bijzondere musea in de omgeving van Ede”

Hier wil je heen: 3 x bijzondere musea in de omgeving van Ede

Nederlands Tegelmuseum
Ga naar “Ede in close-up #35: waar is deze foto gemaakt?”

Ede in close-up #35: waar is deze foto gemaakt?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09”

Alle Milner smeerkaas en Parrano 60-100 gram van € 4,18 voor € 2,09

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Vilente – De Klinkenberg
 • Parttime
De Klinkenberg

Agenda

Ga naar “Dickens Fair Bennekom”

Dickens Fair Bennekom

 • T/m 10 dec
Dickens Fair BennekomDickens Fair Bennekom
Ga naar “Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek”

Kerstconcert met samenzang COV-Bennekom/OBK Bennek

 • 17 december 2022