Toen in Ede: de tanks binnenreden

Door Yort Vink 10 februari 2019

Wanneer je vanaf de heide Ede binnenrijdt, is naast de groene omgeving een van de eerste dingen die je ziet een grote tank. Wat een ‘warm welkom’, zou een buitenstaander denken. En nee, er bestaat geen Edes leger om Ede binnenkort als de hoofdstad van Gelderland te claimen. Waarom staat hier dan wel een tank?

Operatie Market Garden

Eerst even een lesje geschiedenis. In het grotere verhaal van de bevrijding van Ede (en Nederland) komt operatie Market Garden prominent naar voren. Operatie Market Garden was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was, kort gezegd, om de Rijnbrug bij Arnhem veilig te stellen zodat de geallieerden konden oprukken en zo de aanval op Berlijn inzetten.

Onder andere onze heidevelden behoorden tot de landingszones van een heleboel aan parachutisten. Maar de operatie mislukte en Ede moest nog even wachten op de bevrijding. Deze luchtlandingen worden nog ieder jaar herdacht en nagebootst op de Ginkelse Heide. Dit jaar zal zelfs het 75e jaar worden, met een extra grootse herdenking.

luchtlandingen airborne
Foto: ANP

Tank op de berg

De gemiddelde Edenaar weet meteen waar je het over hebt wanneer je praat over ‘de tank op de berg’, maar waarom staat hij er? De Canadese tank, een Sherman-tank, staat symbool voor de bevrijding van ons dorp Ede, op 17 april 1945. Dit is dus iets eerder dan de landelijke bevrijding, die werd getekend in Wageningen op 5 mei 1945. Het Canadese Calgary Regiment maakte met Sherman-tanks deel uit van de Britse Polar Bear divisie.

Terwijl de Duitsers onze kazernes met vlammenwerpers in de brand staken, reden Canadese tanks en Britse infanteristen Ede binnen om ons te bevrijden. Ter nagedachtenis aan deze daden is op 5 mei 1990 de tank onthuld als monument door burgemeester Blanken en twee Canadese veteranen.  Dit wetende, is de tank die je bij binnenkomst in Ede ziet staan, juist een warm welkom! Want mede door die grote tank op de berg is de bezetter uit Ede verjaagd.

Foto: Yort Vink

Lees ook:

Toen in Ede: men een dik huis liet bouwen voor het pensioen

Meer dan een eeuw geleden ontstond er een trend onder rijke boeren. Na hun pensionering lieten ze in...
Landhuis Kernhem

Edes mysterie: de bloedsteen en het witte wief van Kernhem

In het noorden van Ede, richting de begraafplaats, ligt landgoed Kernhem. Hier staat een landhuis ui...
Stenen op de Paasberg

Edes mysterie: dit is waarom er drakeneieren op de Veluwe liggen

Als Edenaar kom je natuurlijk af en toe op de hei of in het bos. De oplettende wandelaar is het miss...

Meer over

Toen in Ede

adv.