Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Ede: de onderneming van Cor Kok uitgroeide tot een bedrijf waar heel veel Edenaren werk(t)en

Door Hanneke van Olst 16 februari 2020

Bidfood, bij veel Edenaren vooral bekend als Deli XL, gaat verhuizen naar andere panden in Ede. Het bekende pand aan de Frankeneng wordt afgebroken en dat betekent het einde van een tijdperk. Want hele generaties groeiden in Ede op met Kok-Ede, later Deli XL en nog later Bidfood! 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Horecagroothandel Bidfood was jarenlang gevestigd aan de Frankeneng, op een terrein van ruim zeven hectare groot. Nu verhuist de groothandel naar een andere locatie op het industrieterrein. Het oude pand aan de Frankeneng wordt herontwikkeld naar een modern, energieneutraal nieuw distributiecentrum.

Bekende werkgever

Heel wat Edenaren hebben bij Bidfood gewerkt, al komt de naam Deli XL of Kok-Ede je misschien bekender voor. Dit bedrijf zit al sinds 1949 in Ede. Tijd om de geschiedenisboeken in te duiken!

Swipe om verder te lezen. 

Cor Kok verhuist naar Ede

Kok voor zijn pand. Foto: Gemeentearchief Ede

In mei 1949 verhuist een jonge man uit Spanbroek (Noord-Holland) naar Ede. Het is de 25-jarige Cor Kok die als zelfstandige ondernemer aan de slag wil. Hij ziet veel kansen in het midden van het land, want in Noord-Holland werden al veel levensmiddelen geproduceerd maar hier niet. Hij begint een bedrijfje aan de Klaas Katerlaan in het verpakken van levensmiddelen zoals rijst, havermout en peulvruchten. Ook maakt hij puddingpoeder en meelproducten. Die levensmiddelen verkoopt hij weer aan kruideniers. Het kruideniersvak kent hij wel, dat is hem met de paplepel ingegoten. Op zijn vijftiende werkt Cor al bij een kruidenier, daarna bij een kruideniersbedrijf en later bij een groothandel in Opmeer waar hij verpakkingslijnen opzet.

Per fiets afleveren

Dertig jaar later is het bedrijfje van Cor de op twee na grootste werkgever van Ede. Vanaf het begin is het bedrijf een succes en al snel worden er productiemedewerkers in dienst genomen. Ook worden twee vertegenwoordigers in de hand genomen, die per fiets en soms per trein de afnemers bezoeken. Dat is niet zo gek in die tijd: ook het transport van de goederen gaat per bakfiets en trein. Daar komt een einde aan als er een kleine bestelwagen aangeschaft kan worden.

Swipe om verder te lezen. 

‘Pudding-Kok’

Het pand aan de Frankeneng. Foto: Gemeentearchief Ede

Cor ziet een interessante markt in de zuivelfabrieken en verlegt zijn activiteiten langzaam maar zeker richting het produceren van puddingpoeders en minder richting kruideniersbedrijven. En zo ontstaat ‘Kok’s Puddingpoeder- en Meelproductenfabriek’. Hij weet in 1950 een half miljoen kilo te produceren. Cor krijgt hierdoor de bijnaam ‘Pudding-Kok’.

Swipe om verder te lezen. 

Verschillende panden in Ede

Het pand aan de Klaas Katerlaan is al snel te klein en Cor huurt panden aan de Verlengde Maanderweg, Torenstraat, Molenstraat en het Banckertplein in Ede. Uiteindelijk voegt Cor al deze losse bedrijfsonderdelen samen aan de Zuidelijke Spoorstraat, in een nieuw pand in 1960. Na drie jaar verhuist Kok-Ede naar de Waterlooweg en nog eens drie jaar later naar de voormalige zuivelfabriek in Bennekom. In 1970 wordt een centrale expeditie gebouwd aan de Morsestraat in Ede. Om alle bedrijfsactiviteiten op een plaats onder te brengen wordt een een megapand aan de Frankeneng gebouwd dat opent in 1974: het pand dat bijna iedere Edenaar wel kent.

Het pand van Kok-Ede aan de Morsestraat. Foto: Gemeentearchief Ede
Het pand aan de Frankeneng in 2007. Foto: Gemeentearchief Ede
Het pand in Bennekom wordt gesloopt. Foto: Gemeentearchief Ede

Swipe om verder te lezen. 

Deli XL

Op 19 juni 1981 neemt Cor afscheid van ‘zijn’ bedrijf. Het is dan al voor zestig procent in handen van Cebeco Handelsraad en voor veertig procent van Melkunie. In 1985 neemt Ahold (waar ook Albert Heijn onder valt) het hele aandelenpakket over en wordt Kok-Ede een zelfstandige bv binnen Ahold. In 2000 wordt de bedrijfsnaam gewijzigd in Deli XL, als Ahold horecagroothandel Gastronoom overneemt en samenvoegt met Kok-Ede. In 2005 wordt The Bidvest Group uit Zuid-Afrika de nieuwe eigenaar van Deli XL.

Kruidenierswinkeltje

Hoe groot het bedrijf ook was: Cor Kok bleef een zwak houden voor het kruideniersvak. Hij spaart een kruidenierswinkeltje bij elkaar, in de stijl van begin twintigste eeuw. In januari 2001 schenkt hij het winkeltje aan het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Als je dit museum bezoekt, kun je er ouderwetse snoepjes kopen. Je ziet het winkeltje op deze foto:

Welke apparaten herken je op de foto, links vooraan?(Hint: ze passen bij de tentoonstelling van koffiepotten van Lisa Pijlman-Visser.)

Posted by Kijk en Luistermuseum Bennekom on Sunday, January 19, 2020

Lees over meer Edese bedrijven:

Toen in Ede: 200.000 kilo spritskoeken per week gebakken werden in de Nobo

Dat de bekende ENKA-fabriek in Ede stond, kunnen veel mensen je wel vertellen. Maar wist je dat er n...

Toen in Ede: wij nog de grootste fabriek van het land hadden – deel 1

De aller- allergrootste fabriek van het Nederland van eind jaren twintig stond niet in Rotterdam, ma...

Toen in Ede: wij nog de grootste fabriek van het land hadden – deel 2

De aller- allergrootste fabriek van het Nederland van eind jaren twintig stond niet in Rotterdam, ma...

Toen in Ede: de Bruilbroers een betonimperium opbouwden

Grote kans dat je al eens een betonwagen tegen bent gekomen van Bruil beton & mix. Vroeger heette di...

Cool! Dit Edese bedrijf hoort bij de honderd meest innovatieve bedrijven van Nederland

Een eigen bedrijfje beginnen, daar is best wat lef voor nodig en daarom al een applausje waard. Maar...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Ede

adv.