Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Operatie Market Garden: uitleg voor dummies

Door Hanneke van Olst 21 september 2019

Rond het eind van september hoor je de woorden ‘Operatie Market Garden’ vast heel vaak vallen. Deze operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken we tijdens de Airborne luchtlandingen. Maar hoe zit het precies met Operatie Market Garden?

Operatie Market Garden, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis van Nederland, was een plan van de Britse generaal Montgomery om de oorlog in 1944 te beëindigen. Het doel is om met veel luchtlandingstroepen (Britse, Poolse en Amerikaanse) strategische bruggen te veroveren en zo de Duitsers vanuit het noorden tegen te werken. De cruciale brug daarbij is de brug bij Arnhem, nu de John Frostbrug.

Westwall omzeilen

Het zou de Duitse groepen in het westen van Nederland afsnijden, waarna de geallieerden zouden oprukken tot in het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland. Zo kon met de Westwall van de Duitsers, tussen Frankrijk en Duitsland, omzeilen.

Luchtlandingen

Op 17 september 1944 verliepen de eerste luchtlandingen (bij Groesbeek en op de Ginkelse heide bij Ede) op zich zonder veel problemen. Meteen was er echter een aantal tegenslagen. De Britse landingszone lag ver ten westen van Arnhem en maar één bataljon bereikte de brug: John Frost. De Amerikanen die bij Groesbeek landden, veroverden niet direct de brug bij Nijmegen. Deze Waalbrug werd op 20 september alsnog veroverd, maar toen was het al te laat. Het John Brost-bataljon bij de brug in Arnhem redde het niet en moest de brug weer opgeven.

Mislukking

Een week later werd de operatie afgeblazen en de Duiters lieten Arnhem evacueren. Uiteindelijk leidde de mislukking dus tot een vertraging van een half jaar voor de geallieerde opmars in het westen. Het noorden en westen van Nederland werden in 1944 niet bevrijd en zouden lijden onder de hongerwinter. De gevolgen van de mislukking waren duizenden doden, zowel onder burgers, geallieerden als Duiters.

Te lang verhaal? Dit filmpje legt Operatie Market Garden ook uit:

Zo ziet de Airborne luchtlanding eruit vanuit het vliegtuig

Elk jaar weer een prachtig gezicht: de parachutisten die landen op de Ginkelse Heide tijdens de Airb...

Het antwoord op al je praktische vragen over de Airborne luchtlandingen vind je hier

Airborne 2019: dit is er allemaal te doen buiten Ede

Dit is het programma voor de Airborne luchtlandingen 2019

Airborne luchtlandingen 2019: hier kun je parkeren

adv.