Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 11 x hier deed je vroeger als Edenaar en Bennekommer boodschappen

Door Hanneke van Olst 2 augustus 2020

Als we je vragen om alle supermarktketens in Ede op te noemen, dan kom je waarschijnlijk een heel eind. Maar weet je nog in welke supermarkten we vroeger boodschappen deden? Kijk én bewonder: de Edese supermarkten van jaren geleden.

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

C1000

Foto: Gemeentearchief Ede

Eind jaren ’70 maakten we kennis met een nieuwe supermarkt: C1000. De eerste vestiging in Dokkum bleek een succes en in de loop der jaren kwamen er steeds meer filialen. In Bennekom heeft C1000 Snetselaar ook jaren gezeten. Aan het succes kwam een eind. C1000 werd verkocht aan Jumbo en daarmee verdween ook deze supermarkt uit het straatbeeld.

Kijkgrijp

Foto: Gemeentearchief Ede

Op deze heerlijke oude foto zie je supermarkt van Groenwoud, beter bekend als de Kijkgrijp. Deze supermarkt zat aan de Grotestraat, naast de Oude Kerk. Daarnaast zat de Ford-garage van Van der Kolk. Deed je boodschappen in de seventies en eighties? Dan weet je deze supermarkt vast nog wel te herinneren.

De Gruyter

Foto: Gemeentearchief Ede

Brood, melk, appels: Super de Gruyter was van alle (super)markten thuis. Je kon er winkelen aan de Grotestraat, naast de Albert Heijn. Nu niet meer, van de supermarkt hebben we afscheid moeten nemen toen de Gruyter in de jaren zeventig de omslag naar moderne supermarkt volledig miste en de winkels langzaam verdwenen uit het straatbeeld van Nederland.

Edah

Foto: Gemeentearchief Ede

Met de slogan ‘Lekker & Laag’ deed Edah mee in de supermarktenstrijd. Het bedrijf kwam niet als winnaar uit de bus en heeft alle filialen moeten verkopen, ook de winkel aan de Parkweg. Edah heeft ook aan de Notaris Fischerstraat (hier zat vroeger de Basis-Markt), Stadspoort en in Lunteren gezeten. Er zat zelfs een Edah distributiecentrum aan de Niels Bohrstraat.

Supermarkt Lieftink

Foto: Gemeentearchief Ede

Herken je dit nog? Dit is het interieur van supermarkt Lieftink in Bennekom. Deze ‘zelfbedieningszaak’ (best bijzonder in een de tijd van kruideniers) werd in 1977 gebouwd.

Berko, A&P en Maxis

Berko
Foto: Gemeentearchief Ede

De Berko zat vroeger op de plek waar nu de Albert Heijn XL zit. Naast je gewone boodschappen kocht je hier ook apparaten, lampen en nog veel meer. Het was meer een warenhuis dan een supermarkt. Later kwam hier supermarkt A&P.

Pand Berko

Toen in Ede: zo zag de Albert Heijn XL er vroeger uit

Het is er altijd druk, de hele supermarkt doorlopen is gelijk een sportsessie en je kunt er alle boo...

Emté

Foto: Gemeentearchief Ede

Voor de supermarkten in Stadspoort en Spindop Jumbo werden, waren het filialen van Emté. Dat was zo tot niet zo lang geleden, deze foto is van 2012. Veel Edenaren staat dit vast nog wel voor de geest!

SPAR

Foto: Gemeentearchief Ede

Sporadisch kom je in ons land nog een filiaal van SPAR tegen, maar niet in Ede. Tenminste, een groot filiaal. Er zit wel een SPAR Express bij het tankstation aan het Soembaplein in Ede. Vroeger zat er wel een SPAR in Ede, aan de Parkweg.

Torro

Foto: Historisch Museum Ede

Weet je winkelcentrum Hof van Gelderland nog? Op nummer vijf zat supermarkt Torro. De achterkant van deze supermarkt zat aan de Brouwerstraat. Hof van Gelderland werd in 2004 gesloopt.

Winkelcentrum Hof van Gelderland

Toen in Ede: 12 x shoppen in de Hof van Gelderland

Op vrijdagavond rondhangen bij winkelcentrum de Hof van Gelderland en dan vooral duizend keer door d...

ViVo supermarkt

Foto: Gemeentearchief Ede

Deze heerlijk nostalgische foto is van de ViVo supermarkt. Deze super was van Donkelaar en stond aan de Eikenlaan en Laarweg in Bennekom. Je moet wel even terug in de tijd om je dit plaatje te herinneren, want deze foto is gemaakt in 1977. Doet de slagzin ViVo deelt de lakens uit misschien een belletje rinkelen? ViVo stond trouwens voor Vrijwillige Inkoop- en Verkoop Organisatie. De supermarkt verdween in 1980.

De Disto

Foto: Gemeentearchief Ede

Op deze foto zien we Boer Koekoek in de supermarkt de Disto. Het adres was Edeseweg 147 in Bennekom. Komt dat adres je bekend voor? Dat kan kloppen, later werd het de Koninkrijkszaal van de Jehova’s getuigen. Wist je dat in dit pand, voor het supermarkt de Disto werd, een tuincentrum heeft gezeten met de naam Tuincentrum Jansen? Dat tuincentrum is er nu nog steeds maar heet nu De Oude Tol en is verhuisd.

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.