Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gezocht: foto’s van de Edese gevangenen in Kamp Amersfoort

Door Hanneke van Olst 14 april 2019

Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort gaat proberen alle mensen die ooit in het kamp gevangen hebben gezeten een gezicht te geven. Daarvoor is een zoektocht gestart naar circa 35.000 portretfoto’s, waarvan ongeveer honderd van gevangenen uit Ede en omgeving. 

Fotomonument

Kamp Amersfoort wil deze presenteren in een Fotomonument in het in 2020 vernieuwde museum. Om alle 35.000 foto’s bij elkaar te krijgen, roept de stichting de hulp in van familie van oud-gevangenen, musea, herinneringscentra en verzamelaars van oorlogsmemorabilia. Met de portretfoto’s hoopt Kamp Amersfoort de gevangenen weer een gezicht en daarmee een stuk waardigheid te geven, wat ze in het kamp werd afgenomen.

Gevangen uit Ede en omgeving

Ook uit Ede en omgeving zaten er ongeveer honderd mensen gevangen in Kamp Amersfoort. “We hopen dat iedereen die dit project omarmt nog één keer de zolder op kruipt of oude fotoalbums uit de kast trekt om ons te helpen de oud-gevangenen weer zichtbaar te maken”, zegt directeur Willemien Meershoek van Kamp Amersfoort.

Donateurs

Kamp Amersfoort zoekt daarnaast ook donateurs, particulieren en bedrijven, die het Fotomonument mogelijk willen maken. “De gevangenen kwamen uit het hele land naar Amersfoort’’, zegt Meershoek. ,,We hopen van harte dat we ook op steun uit heel Nederland kunnen rekenen.”

Weet jij namen van mensen die gevangen zaten in Kamp Amersfoort of heb je zelfs foto’s? Meer informatie vind je hier.

Lees ook:

opening gemeentehuis

4 x foto’s van Beatrix toen ze in 1977 het nieuwe gemeentehuis opende

25 augustus 1977, weet je nog wat er op die dag gebeurde in Ede? Het nieuwe gemeentehuis werd geopen...

Dit moet je doen voor een sociale huurwoning in Ede

Dit is er sinds maart 2019 allemaal nieuw in Ede

Let op: deze schoonheidssalon is verhuisd naar de Willem Pijperlaan

adv.