Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ossi, Octopus en meer: zo zag de kop van de Parkweg er door de jaren heen uit

Door Hanneke van Olst 24 februari 2019

Hoestend je allereerste hijsje van een joint in jongerencentrum Octopus, waar het blauw stond van de rook. En na het stappen aan de Parkweg shoarma halen bij Ossi, want daar hadden ze de allerlekkerste shoarma en die tent was nou eenmaal in het holst van de nacht nog open. Als er één stukje straat is dat bol staat van de herinneringen, is het de kop van de Parkweg wel. Wij vinden het tijd om eens in de geschiedenis van deze unieke plek in Ede te duiken.

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Parkweg anno 2019

Foto: indebuurt Ede
Foto: indebuurt Ede
Foto: Savannah Borst

Kom je Ede binnen via station Ede-Wageningen, verlaat je het station via het Zuidplein en sla je vervolgens rechtsaf, dan is de kop van de Parkweg het eerste wat je ziet van Ede. En het is nogal een opvallend stukje, want je ziet een tropisch tafereel: zon, strand, snorkels en palmbomen. Plus een groot videoscherm op een massieve paal, waar info over evenementen op te zien zou moeten zijn.

Stadse allure

Waarom? Een erfenis van een gemeenteproject om Ede wat stadse allure te geven nadat de gebouwen die hier stonden gesloopt werden. Het scherm heeft het niet lang volgehouden en is op zwart gezet nadat mensen op het perron van Ede-Wageningen verblind werden door de flitsen, omdat het scherm het steeds weer begaf. De muurschilderingen zijn overwoekerd met onkruid. Wat was er vroeger allemaal te vinden op deze plek?

Café Nieuw-Ede

Café Nieuw-Ede
Foto: Gemeentearchief Ede

Hier zie je de Parkweg in zuidwestelijke richting. Deze foto is gemaakt rond 1904, toen Café Nieuw-Ede aan de Parkweg stond. Achter het café ligt het Park-hotel in het Park Maanen (vroeger heette de Parkweg Maanderpark). Café Nieuw-Ede stond ook wel bekend als het zaalverhuurbedrijf van Scheerder. Het café stond op Parkweg 5. Op Parkweg 1 vond je de bakkerswinkel van Van den Brink. Op nummer 6 zat de brandstoffenhandelaar Dekker. 

Parkweg rond 1920

Parkweg
Foto: Huub Baar

Wauw, we herkennen het bijna niet. Hier zie je de Parkweg rond het jaar 1920. 

De Timp

Kop van de Parkweg
Foto: Gemeentearchief Ede

Komt dit bekend voor? Rechts zie je het spoor en links lunchroom en restaurant De Timp. De Timp had oorspronkelijk aan de kant van de Parkweg een terras. Later kwam aan de oostkant (aan het Stationsplein, waar de bushaltes waren) een zelfbedieningssnackbar oftewel automatiek. De straat die je inkijkt is de Parkweg.

Tiffany’s

Tiffany's
Foto: Gemeentearchief Ede

De Timp had eerst alleen een onderverdieping, maar zoon van eigenaar Van de Brink liet er een verdieping op bouwen waar je rond het eind van de jaren zeventig nachtclub Tiffany’s vond.

Octopus

Octopus
Foto: Gemeentearchief Ede

Op deze foto zie je jongerencentrum Octopus, de eerste jongerensoos van Ede. Octopus zat eerder in het centrum van Ede. In 1980 kocht de gemeente Tiffany’s om er het jongerencentrum in onder te brengen. 

Blauw van de rook

Octopus
Foto: Gemeentearchief Ede

Een foto van de binnenkant van jongerencentrum Octopus (op deze foto nog aan de Molenstraat), waar het blauw staat van de rook. Octopus was één van de eerste plekken waar openlijk softdrugs genuttigd werd. 

Partycentrum de Sysselt

Partycentrum de Sysselt
Foto: Gemeentearchief Ede

Hé, die Chinese tekens rechts op deze foto komen ons bekend voor. Die zijn van Chinees restaurant Peking. Aan de voorkant van het gebouw stond de letter ‘N’ van dit restaurant verkeerd geschreven, dat is nu nog steeds te zien. Links naast het restaurant zie je Partycentrum de Sysselt op Parkweg 5-7. Het gebouw van De Timp en bakkerswinkel Vermin zaten hier dus nog naast links. Vlak na het maken van deze foto begon de sloop van De Timp en bakkerswinkel Vermin. 

De Timp

De Timp
Foto: Gemeentearchief Ede

Hier zie je het gebouw van lunchroom De Timp terwijl het gesloopt wordt, in 1992. Ook de bakkerswinkel van Vermin aan de Parkweg 1-3 werd gesloopt. Weet je nog dat je bij bakker Vermin berenklauwen kon kopen? Dat waren chocoladepoten gevuld met slagroom. 

Shoarma bij Ossi

Ossi
Foto: Gemeentearchief Ede

Op de plaats waar eerder De Timp stond, kwam grill-bar Shalom Ossi. Heel wat Edenaren aten hier voor het eerste shoarma en volgens velen was het de lekkerste shoarma van Ede. Ossi was tot laat open, dus ook een geliefde plek voor een hapje na het stappen. Wanneer Ossi verdwenen is, weten we niet precies. 

Vroeger en nu

Foto: Jan Zweep

De kop van de Parkweg is behoorlijk veranderd, dat zie je wel aan deze drie foto’s die op dezelfde plek zijn gemaakt. De eerste foto dateert uit begin jaren twintig en de laatste foto is van ruim negentig jaar later. We zijn toch meer gecharmeerd van de ‘oude’ Parkweg, maar hopelijk komt er snel iets moois op deze plek.

Lees ook:

De Posthoorn

Toen in Ede: er een huis aan de Notaris Fischerstraat stond met heel veel functies

De Notaris Fischerstraat was back in the days één van de belangrijkste straten van Ede. Het oude gem...

Toen in Ede: de tanks binnenreden

Wanneer je vanaf de heide Ede binnenrijdt, is naast de groene omgeving een van de eerste dingen die ...

Toen in Ede: wij nog de grootste fabriek van het land hadden – deel 1

De aller- allergrootste fabriek van het Nederland van eind jaren twintig stond niet in Rotterdam, ma...

Toen in Ede: wij nog de grootste fabriek van het land hadden – deel 2

De aller- allergrootste fabriek van het Nederland van eind jaren twintig stond niet in Rotterdam, ma...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.