Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Ede

Door Carin van der Meij 26 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Edenaren wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

De telefooncel aan de Van der Hagenstraat. Foto: indebuurt Ede

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Ede stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, ook in Ede. Er staat er nog eentje aan de zuidzijde van station Ede-Wageningen, tussen de fietsen en aan de Van der Hagenstraat.

Er staat ook een rode Britse telefooncel aan de Galvanistraat in Ede. Waarom? Dat lees je hier:

Edes mysterie: waarom er een Britse telefooncel aan de Galvanistraat staat

Het lijkt wel een klein stukje Verenigd Koninkrijk als je op de Galvanistraat rijdt. Nee. Je bent ni...

Overal roken

roken sigaret café
Foto: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten Edenaren vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Bye bye rokersruimte

Diverse cafés in Ede hebben een rookruimte. Daar kun je nu nog overdekt paffen, maar in de toekomst gaat dat verboden worden. De Premier heeft de rokersruimte bijvoorbeeld al omgebouwd:

Dit gaat er gebeuren met de rokersruimte boven de Premier

Dat er boven de Premier ook een ruimte te vinden is, wist je vast al. Deze ruimte is op donderdag, v...

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melk
Een ambtenaar van de Keuringsdienst van Waren controleert een melkboer. Foto: ANP

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel Edenaren dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie! Gelukkig hebben we nog een klein stukje van deze nostalgie als de SRV-wagen van M.E.Z. langskomt.

Boer Thijs

Sinds kort hebben we een winkel in Ede waarbij je weer een beetje terug in de tijd gaat: Boer Thijs. Hier trek je producten van lokale boeren uit de muur. Wij probeerden het een paar weken geleden uit:

Dit gaat er gebeuren met de rokersruimte boven de Premier

Dat er boven de Premier ook een ruimte te vinden is, wist je vast al. Deze ruimte is op donderdag, v...

Boer Thijs is geopend en wij testten het (video)

Videoband, cd en vinyl

cd
Foto: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor Edenaren echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan. Gelukkig hebben wij in Ede Velvet nog, voor je portie analoge muziek.

Faxen

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt geshowt dat je kunt werken en faxen in een caravan. Foto: ANP

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Ede stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen. Foto: ANP

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar Pathé? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In ons grote dorp zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of als Flying Tiger aan de Grotestraat alles wegdoet voor een euro. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Foto: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je helemaal niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar bijna alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Niet voor niets blijven er steeds minder pinautomaten over in Ede. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Ede. Of weet jij er nog eentje te staan?

Lees ook:

Nostalgie: HEMA, zoals het vroeger was

HEMA, of wel rookworst en tompouce, is weer in Nederlandse handen. De Bennekomse miljardair Marcel B...

Toen en nu: zo veranderde Ede de afgelopen tien jaar

Je hebt het  er vast bij stilgestaan, het einde van een decennium. Er zijn tien jaar voorbij gevloge...
Ossi

Ossi, Octopus en meer: zo zag de Kop van de Parkweg er door de jaren heen uit

Hoestend je allereerste hijsje van een joint in jongerencentrum Octopus, waar het blauw stond van de...

Toen in Ede: je na een avondje stappen bij Tizoc een broodje shoarma haalde bij Naomi

Een broodje shoarma kun je tegenwoordig in elke Edese wijk wel krijgen. Vroeger, tot enkele tientall...
Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Ede

adv.