Open Monumentendag in Ede: dit is je kans om binnen te kijken bij de grote ENKA-schoorsteen en meer

Heb je altijd al binnen willen kijken bij het Kantinegebouw van de ENKA? Dat kan tijdens Open Monumentendag. Er zijn dan in heel Nederland monumenten gratis opengesteld voor publiek, zo ook in Ede.

Het doel van Open Monumentendag is om mensen bekend te maken met het monumentale erfgoed in ons land. En bovendien is het leuk dat je plekken kunt bezoeken waar je normaal niet zomaar binnenkomt! In Ede zijn er alleen activiteiten op zaterdag 10 september.

Dit is er te doen in Ede

De landelijke opening van Open Monumentendag 2022 is in ons eigen Ede. Op het voormalige ENKA-terrein om precies te zijn, bij De Fietser. Het thema van dit jaar is namelijk ‘Duurzaam duurt het langst’ en Ede is druk bezig met het duurzaam herbestemmen van monumenten, zoals de oude ENKA en kazernes. Bovendien werd de ENKA dit jaar precies honderd jaar geleden opgericht. Dit is al op donderdag 8 september, eerder dan de officiële Open Monumentendagen. Op zaterdag 10 september is het Kantinegebouw van de ENKA te bezoeken.

De tekst gaat verder onder de foto >

Nieuwbouw Enka
Kantinegebouw ENKA. Foto: indebuurt Ede

Tijdens de monumentendagen is er van alles te doen in Ede. Van rondleidingen tot videoproducties. Je kunt onder andere een kijkje nemen bij de locaties die je op de volgende pagina’s van dit artikel vindt.

ENKA-terrein

Op donderdag is dus de landelijke aftrap op het Edese voormalige ENKA-terrein, maar hier is voor Edenaren ook wat te doen. Vereniging Oud Ede heeft een wandeling door de wijk gemaakt die ruwweg het productieproces van de oude fabriek volgt. Deze wandeling kun je op zaterdag lopen en start bij Marketing & Communicatiebureau CASE (Akulaan 2). Tussen 10.00 en 16.00 uur vind je hier een stand van Vereniging Oud Ede.

In de wijk zijn het Kantinegebouw (waar nu een school, kinderdagverblijf en bso in gevestigd zijn) en de grote schoorsteen (hier is een videoproductie te zien over de geschiedenis van de ENKA) opengesteld. Hier kun je dus naar binnen. Let op: voor een rondleiding door het Kantinegebouw moet je reserveren. De wandeling kom over het ENKA-terrein komt ook op story trail.

Nieuwbouw Enka
Foto: indebuurt Ede

Kazerneterrein

Natuurlijk valt het Edese voormalige kazerneterrein ook onder duurzame herontwikkeling. Platform Militaire Historie Ede heeft een fietstour uitgezet langs alle zeven kazernes. De fietstocht heeft zowel een klassieke (militaire historie) als nieuwe invulling (de verduurzaming van de kazerneterreinen). In de voormalige hoefsmederij van de Arthur Koolkazerne is het Edese Oorlogs- en Garnizoensmuseum De Smederij te vinden. Hier zijn twee tentoonstellingen te zien over Operatie Faust en Pegasus. Ook zie je hier historische wapens uit de Tweede Wereldoorlog.

Kinderen bij Platform Militaire Historie Ede
Kinderen bij Platform Militaire Historie Ede. Foto: indebuurt Ede

Molens

Natuurlijk zijn de Edese molens op zaterdag 10 september ook te bewonderen, van buiten en van binnen. Alle molens zijn open tussen 10.00 en 17.00 uur.

 • Concordiamolen (stelling korenmolen uit ongeveer 1905)
 • Keetmolen (standerd korenmolen uit ongeveer 1750)
 • Doesburgermolen (standerd korenmolen uit ongeveer 1620, een van de oudste windmolens van Nederland). Bij deze molen is ook het Oogstfeest. Rondom de molen is een markt met streekproducten, er worden demonstraties gegeven van historische (landbouw)werktuigen en oude ambachten en er is muziek.
Foto: Arie van Hensbergen

Lunteren

In Lunteren zijn twee activiteiten:

 • Fietstocht langs diverse beken in Lunteren en omgeving. Georganiseerd door Stichting Beleef Lunteren. De fietstocht zal starten bij het museum Lunteren en volgt een route met historische beken zoals de Grote- en Kleine Valkse beek, de Lunterse beek maar ook minder bekende beken zoals de Fliertse en Nederwoudse beken. Eindpunt is de waterzuiveringsinstallatie in Otterlo.
 • Bij Museum Lunteren is een expositie te zien over 200 jaar brandweer in Lunteren. Tussen 13.30 en 16.30 uur kun je deze zien.

Bennekom

In Bennekom staat het landgoed Hoekelum centraal (het kasteel is niet open). Er zijn twee wandelingen over het landgoed die je zelf kunt lopen, of ’s middags onder begeleiding van een gids. Ze duren 60 tot 90 minuten. Startpunt is het erf van de boerderij naast het kasteel, Edeseweg 122. Daar bevindt zich die dag ook de informatiekraam van de Historische Vereniging Oud-Bennekom (HVOB) waar je vanaf 09.30 uur alle informatie kunt krijgen. Let op: aanmelden is gewenst. Rond het middaguur is er een optreden van de muziekgroep Madlot. Zij brengen in een ontspannen sfeer een gevarieerd programma van middeleeuwse muziek op het erf van de boerderij.

Horabos
Landgoed Hoekelum. Foto: indebuurt Ede

Wandel-/fietstocht langs de Ederveense gemeentelijke monumenten

De vereniging Oud Ederveen organiseert op zaterdag 10 september van 13.00 tot 16.00 uur een wandel-/fietstocht van ongeveer 6,5 kilometer, langs de Ederveense gemeentelijke monumenten. Deze monumenten zijn niet te bezichtigen, men kan alleen vanaf de weg kijken. Op deze dag is er ook een open middag in de opslag van de vereniging Oud Ederveen. Hier is ook de route verkrijgbaar van de wandel-/fietstocht. Het start- en eindpunt van deze wandel-/fietstocht is Hoofdweg 191.

De Hoofdweg in Ederveen in 1975
De Hoofdweg in Ederveen in 1975. Foto: Gemeentearchief Ede

Overige activiteiten in Ede:

 • Bezoek het oudste gebouw van Ede: de Oude Kerk. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan vrijwilligers klaar die je graag meer informatie geven over de historie van de kerk.
 • Wandeling door Tuindorp Vooruit. Dit tuindorp is in de jaren twintig gebouwd voor werknemers van de ENKA. Het kenmerk van een tuindorp is dat de bewoners door de grote tuinen grotendeels hun eigen groenten en aardappelen konden verbouwen. De wandeling start om 10.00, 11.00, 13.00 en 14.00 uur waar het Poortplein overgaat in de Poortlaan.
Poortplein
Foto: Google Maps

Meer in deze categorie

Genieten van Ede

Ga naar “René Verhulst is jarig! 5 x foto’s van onze burgemeester”

René Verhulst is jarig! 5 x foto’s van onze burgemeester

Ga naar “Mysterie opgelost: waarom Ede een garnizoensstad werd”

Mysterie opgelost: waarom Ede een garnizoensstad werd

De Mauritskazerne (links) en de Johan Willem Frisokazerne
Ga naar “Ede in close-up #33: waar is deze foto gemaakt?”

Ede in close-up #33: waar is deze foto gemaakt?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Heerlijk genieten!”

Heerlijk genieten!

 • Melk & Puur
 • Geldig t/m 7 september 2023

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Ondersteuner relatiebeheer”

Ondersteuner relatiebeheer

 • Christelijke Hogeschool Ede
 • Parttime
Ga naar “Assistent Financial Controller”

Assistent Financial Controller

 • Alliance Automotive Group Benelux
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Störrig Festival”

Störrig Festival

 • 30 oktober 2022
Störrig Festival 2018
Ga naar “Oktoberfest in Ede”

Oktoberfest in Ede

 • Van 5 nov t/m 6 nov
Ga naar “Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar”

Edese IJsvereniging: Skeelerinstuif t/m 12 jaar

 • Van 6 apr t/m 28 sep