Ede

×

indebuurt categorie√ęn

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat gaat er gebeuren met de Victoria Vesta?

Door Hanneke van Olst 15 juni 2019

De kantoren van de Nationale Nederlanden, onder Edenaren beter bekend als Victoria Vesta, staan bijna leeg. Na veertig jaar komt er een eind aan het kantorenpark aan de Loevestein in Veldhuizen. Wat gaat er gebeuren met dit terrein?

Er is al een nieuwe bestemming voor het terrein van zo’n 25.000 vierkante meter: er komen woningen, studio’s en appartementen. Architektenburo Guido Bakker in Veenendaal gaat het terrein onder handen nemen.

Nieuwbouw

Het is de bedoeling dat de vier kantoorgebouwen tegen de vlakte gaan en dat er nieuwbouw komt. Op dit moment wordt gedacht aan drie- tot vierhonderd appartementen. De bouw daarvan zou volgens de voorlopige planning van de gemeente Ede moeten beginnen in het derde kwartaal van 2022, lezen we op De Gelderlander.

Victoria Vesta

Drie van de vier kantoorgebouwen van de verzekeraar die tot 1973 nog Victoria Vesta heette, staan ondertussen al leeg. In het laatste kantoor zijn nog werknemers bezig, die vertrekken in april 2020.
Terwijl de tekeningen voor de nieuwbouw gemaakt worden, krijgt het gebouw een tijdelijke bestemming. “Er komen arbeidsmigranten, alleenstaande moeders en misschien nog andere doelgroepen”, aldus projectleider Wilco van Engelenburg van het architectenbureau. Voor de bouw kan beginnen, moet eerst het bestemmingsplan worden aangepast. Nu heeft het terrein nog een kantoorfunctie.

Gesprekken met de buurt

Uiteindelijk moet er een wijkje ontstaan dat goed aansluit bij de bebouwing in de omgeving en het winkelcentrum Bellestein aan de overkant van de straat. Daarvoor wil de gemeente eerst in gesprek met de bewoners, winkeliers en andere belanghebbenden. Ook in latere fases van het project blijft de omgeving van het terrein betrokken, bijvoorbeeld als er keuzes moeten worden gemaakt over bouwvolumes.

Als alles volgens plan verloopt dan worden de eerste woningen in de zomer van 2023 opgeleverd. Wij vonden eerder al een filmpje van een mogelijk plan voor de Nationale Nederlanden:

Ho eens! ūüė≤ Gaat de Loevestein er zo uitzien? (video)

De Loevestein gaat er in de toekomst misschien anders uitzien, al zijn hier nog geen concrete planne...

Meer over

Mysteries

adv.