Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zo komen al die groen-oranje-witte fietsen in Ede

Door Hanneke van Olst 8 augustus 2020

In welke stalling je ook kijkt in Ede, grote kans dat je ergens een Postcode Loterij-fiets ziet staan. Je weet wel, zo’n witte fiets met groene en oranje accenten. Je komt ze ook geregeld tegen op Marktplaats in Ede en omliggende plaatsen. Hoe zit dat?

We doken de nieuwsarchieven in. Daar vonden we een bericht uit juni 2009. “De Postcode Loterij reikt meer dan 2.400 fietsen uit aan de winnende deelnemers van de Postcode Loterij Fietsprijs met de postcode 6713 in Ede.”

De fietsen worden regelmatig te koop aangeboden via Marktplaats.

Postcode Loterij Fiets

We lezen verder dat de Postcode Loterij Fiets geïntroduceerd werd in april 2009. Er werden er meer dan 50.000 gemaakt en ze werden verloot onder deelnemers van de Postcode Loterij. Naast Ede vielen nog veel meer plaatsen in de prijzen, zoals Den Helder, Stompwijk/Leidschendam en Soest. De fietsen werden verspreid via filialen van Halfords. Deze winkel zit nu niet meer in Ede, maar vroeger wel.

De Grotestraat vroeger, met Halfords en Kruidvat. Foto: Gemeentearchief Ede

Overigens kwam er in 2012 kritiek op de weggeeffietsen van de Postcode Loterij. Het zou kleine, lokale ondernemers het faillissement injagen door fietsen gratis uit te delen.

Blauwe banden

Een ander mysterie, is waar al die blauwe fietsbanden vandaan komen die je steeds meer ziet in Ede. Vooral in de fietsenstalling bij het station staan er veel. Hier lees je daar meer over:

Swapfiets

Edese mysteries: dit is waar al die blauwe fietsbanden vandaan komen

De laatste tijd duiken er in Ede steeds meer felblauwe fietsbanden op in het straatbeeld. Vooral bij...

Meer over

Mysteries

adv.