Mysterie opgelost: waarom we nog geen nieuw station Ede-Wageningen hebben

nieuwe station ede wageningen
Foto: Spoorzone Ede

Reis je vaak met de trein? Dan loop je waarschijnlijk al ongemerkt langs het bord met het ‘nieuwe station Ede-Wageningen’ erop. Snappen we, want dit bord hangt er al tijden. Waarom hebben we dan nog steeds geen nieuw station?

Een van de eerste artikelen die we publiceerden nadat indebuurt Ede in september 2018 live ging, ging over het nieuwe station Ede-Wageningen. Het huidige station kan de capaciteit in de toekomst namelijk niet aan en is ’te klein, achterhaald, oud en vies’ volgens de projectleider van het nieuwe station.

Nieuw station

Ede-Wageningen staat een mega make-over te wachten. Kort samengevat: het hele station schuift een stukje op naar het oosten. Hier wordt een nieuw station gebouwd, met een fietstunnel er onderdoor. Het nieuwe station krijgt een groot houten gebouw met een hoge houten toren. Er komt een extra perron en de parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen gaan er anders uitzien. Hier kun je vanuit je luie stoel een virtuele tour volgen door het nieuwe station.

Aanbestedingsprocedure in 2018

Terug naar de oorspronkelijke vraag: waarom zien we nog niets van dit nieuwe station? Veel Edenaren kunnen zich immers nog wel herinneren dat het station eigenlijk in 2015 al af had moeten zijn. Uiteindelijk begon in 2018 de aanbestedingsprocedure voor het nieuwe station. Dat is al even geleden, maar een aannemer is er nog niet gevonden.

Hoe kan dat? We lezen in De Gelderlander dat meerdere bouwbedrijven interesse hebben. Eén partij doet uiteindelijk een aanbieding, maar de kosten overschrijden het budget. Dat komt omdat de bouwsector ondertussen niet stilzat en de bouwkosten in deze sector hoger werden. Geen enkele aannemer wil het nieuwe station aanleggen voor 81 miljoen (exclusief btw).

Op 11 december 2018 werd bekend dat de aanbesteding stopgezet werd. Achter de schermen wordt nu een nieuwe aanbesteding voorbereid. Kleine aanpassingen moeten de kosten drukken. Als de veranderingen wél groot zijn, moeten de plannen eerst weer voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Op z’n vroegst in 2021

Je snapt: zoiets kost tijd. Als alle partijen het met elkaar eens zijn zal een nieuwe aanbestedingsprocedure starten. Als dat allemaal voorspoedig verloopt, zal de bouw op z’n vroegst in 2021 beginnen. Het nieuwe station zou in 2022 klaar moeten zijn, maar dat gaat zeker niet lukken. Nog even geduld dus.

Lees meer over het nieuwe station Ede-Wageningen:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Dit zijn de oudste, dikste en hoogste bomen van Ede”

Dit zijn de oudste, dikste en hoogste bomen van Ede

Ga naar “Mysterie opgelost: dit deden die gelparels in de gemeentetuin langs de Telefoonweg”

Mysterie opgelost: dit deden die gelparels in de gemeentetuin langs de Telefoonweg

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een kerk, kathedraal en basiliek”

Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een kerk, kathedraal en basiliek

Ericakerk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79”

Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Vakspecialist Burgerzaken”

Vakspecialist Burgerzaken

 • Gemeente Ede
 • Parttime
Gemeentehuis Ede

Agenda

Ga naar “Carnaval 2023 Ede”

Carnaval 2023 Ede

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Carnaval Ede
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023