Mysterie opgelost: waar moet je heen als je sociale huurwoning wordt gesloopt?
Waar moet je heen als je sociale huurwoning wordt gesloopt? Voor de bewoners van de Wethoudersbuurt in Ede is dit een belangrijke vraag. De 97 sociale huurwoningen aan de IJssel de Schepperlaan, de van Voorthuizenlaan en de Thomaslaan worden namelijk gesloopt.
Wie wel eens door de Wethoudersbuurt fietst, ziet dat er steeds meer huizen leeg staan of bewoond worden via anti-kraak. “Inmiddels is 75 procent van bewoners al verhuisd of heeft een nieuwe woning toegewezen waar hij of zij binnenkort heengaat”, vertelt Martijn, stadsvernieuwingsconsulent van Woonstede. “Als je moet verhuizen omdat je sociale huurwoning wordt gesloopt of gerenoveerd, krijg je altijd een urgentieverklaring voor het zoeken van een woning in Ede. Je hebt dus een voorsprong bij het reageren op een woning ten opzichte van andere Edenaren. Je mag zelf bepalen op welke woning je reageert. Daarnaast is er begeleiding voor de bewoners die moeten vertrekken uit hun vertrouwde woning. We proberen mee te denken met de wensen van de bewoner en ook te kijken of iemand één of twee keer wil verhuizen. Niet iedereen wil namelijk terug naar de wijk. Mocht je dat wel willen, dan krijg je ook urgentie om terug te keren naar je vertrouwde wijk.”
Als je een bepaalde tijd voor de sloop geen woning hebt gevonden, is Woonstede verplicht om drie woningen aan te bieden waaruit je mag kiezen. Martijn: “Maar liever begeleiden wij mensen tijdig in hun keuze voor een woning, zodat ze ook echt de keuze en de tijd hebben.”
Verhuisvergoeding
Als je verplicht moet verhuizen en misschien daarna zelfs nog een keer moet verhuizen omdat je terug wil naar je oude woonplek, komen daar natuurlijk veel kosten bij kijken. “Om de mensen hierin tegemoet te komen, krijgen ze een verhuisvergoeding van 6.505 euro. In ieder geval voor één verhuizing en zo nodig een iets lagere vergoeding voor een tweede verhuizing”, vertelt Martijn. “Daarnaast hoeven ze in de maand van de verhuizing geen huur te betalen voor hun oude woning, zo hebben ze niet de lasten van een dubbele huur. Mocht je zelf veel verbouwd hebben aan je sociale huurwoning, dan worden die aanpassingen getaxeerd door een onafhankelijk taxateur en krijg je daar een vergoeding voor.”

Hogere huur
Als je besluit om twee keer te willen verhuizen, zodat je uiteindelijk weer op dezelfde plek in een nieuw huis kunt wonen, wil je natuurlijk niet opeens veel meer huur gaan betalen. “De huur wordt meestal niet veel hoger”, legt Martijn uit. “Tenzij je bijvoorbeeld al veertig jaar in hetzelfde huis woont, dan betaal je vaak nog een erg lage huur. Misschien is de huur van je nieuwbouwhuis wat hoger, je stookkosten zullen waarschijnlijk lager uitvallen door een veel betere isolatie.”
“Daarbij gaat het om sociale huurwoningen, dus als je huur omhoog gaat, gaat je huurtoeslag vaak ook omhoog. Ook is er de optie van huurgewenning, daarbij stijgt je huur in twee jaar tot je nieuwe huurprijs en hoef je niet meteen veel meer huur te betalen. Wat de huurprijs wordt van de nieuwe woningen in de Wethoudersbuurt is nog niet bekend.”
Rouwproces
Vooral voor bewoners die al erg lang op dezelfde plek wonen is het vaak een hele stap om te moeten verhuizen. “Wij werken daarom ook samen met Malkander”, vertelt Martijn. “Als een huurder bijvoorbeeld de verhuizing niet kan overzien, proberen wij met Malkander en andere maatschappelijke organisaties te kijken waarin we de huurder kunnen ondersteunen.”
“De mensen die tot nu toe verhuisd zijn, geven eigenlijk allemaal aan hun oude thuis te missen, maar vinden dat ze er qua comfort enorm op vooruit zijn gegaan. Eén oud-bewoner zei heel treffend: ‘Als ik nu wil ventileren doe ik een raam open, in mijn oude woning tochtte het altijd’. De directeur van Woonstede zei: ‘Er worden 97 monumenten gesloopt met allemaal hun eigen verhaal en geschiedenis’. Dat is een rouwproces, dat kunnen we niet wegnemen. Maar we kunnen wel proberen dit vervelende proces zo aangenaam mogelijk te maken”, sluit Martijn af.
De sloop van de woningen in de Wethoudersbuurt staat nu gepland voor het tweede kwartaal van 2023. Dit kan door allerlei omstandigheden, nog verlaat worden.