Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: hier komt dus ons strooizout vandaan

Door Hanneke van Olst 7 december 2019

Wat is het k-k-k-koud! De wanten kunnen weer uit de kast en de eerste strooiwagens zijn gespot in de Edese straten. Maar waar komt het strooizout eigenlijk vandaan? En kan je jouw stoepje met keukenzout ijsvrij maken? Mocht je het je ooit afgevraagd hebben: wij zochten het voor je uit.

Zoutloodsen

Wanneer de temperaturen zakken en er kans op gladheid bestaat, worden de wegen in Ede preventief gestrooid. Dit doet ACV Groep, die met speciale strooiwagens de weg op gaan. Maar waar komt dit strooizout eigenlijk vandaag? Staat er ergens een loods in Ede?

Het strooizout voor de wegen van Rijkswaterstaat komt uit vijf centrale loodsen, verspreid door het land. De loods in Lienden (in de Betuwe) is het meest dichtbij Ede. Vanaf 1 november begint het gladheidsseizoen bij ACV Groep en vanaf die dag staat de winterdienst (die bestaat uit 140 medewerkers!) 24/7 klaar om te strooien. Wanneer ACV Groep gaat strooien, kondigen ze dit ana via Twitter. Particulieren kunnen strooizout ophalen bij het afvalbrengstation aan de Neonstraat.

Wat voor zout?

Strooizout is gewoon keukenzout, maar wel minder zuiver.  Strooizout heeft grotere korrels en bevat zware metalen als chroom, lood, koper en nikkel. Niet echt lekker op een eitje. Andersom kun je wel keukenzout gebruiken om je stoepje op te schonen, maar bij echt lage temperaturen is het beter om strooizout te gebruiken.

‘Zeezout bevriest alsnog door de lage zoutconcentratie’

Er zijn drie verschillende soorten strooizout. We hebben vacuümzout, steenzout of zeezout. In Nederland is het gebruik van zeezout niet gebruikelijk. “De zoutconcentratie in het zeewater is te laag, waardoor het alsnog bevriest als het in aanraking komt met de weg. Bovendien is ons huidige materieel daar niet geschikt voor. Rijkswaterstaat heeft geen sproeiwagens, maar alleen strooiwagens voor droog zout aangelengd met zout water”, legt Rijkswaterstaat uit op hun website.

Vacuümzout is vrij zuiver, maar kost veel energie om te produceren. Steenzout komt uit de zoutmijnen van Duitsland, Marokko, Turkije, Egypte, Argentinië en Oostenrijk. Denk daar maar eens over na wanneer je met je autootje over de gestrooide wegen scheurt.

Waar wordt er gestrooid in Ede?

Er wordt niet overal in Ede gestrooid. Alle wegen, fietspaden en stoepen in Ede strooien is fysiek en financieel niet mogelijk, volgens de gemeente. Daarom worden alleen op de hoofdwegen, wijkontsluitingswegen en doorgaande fietsroutes gestrooid. In Ede moet iedere inwoner binnen 400 meter op een gestrooide weg kunnen komen binnen de bebouwde kom.

De stoep voor je deur of een normale woonstraat wordt niet altijd gestrooid of geveegd. Bij sneeuw worden aangepaste routes gereden. Eerst worden de belangrijkste routes schoongemaakt en daarna de overige routes. Op de website van de gemeente staat een kaart met de strooiroutes (rood = autoweg, groen = fietspad):

Kaart: Gemeente Ede

Lees ook:

Voor in de agenda: op deze dag opent de ijsbaan voor het gemeentehuis

Het is natuurlijk nog helemaal geen tijd om de schaatsen onder te binden, maar wel leuk om alvast in...

Meer over

Mysteries

adv.