Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit stelt het kunstwerk voor McDonald’s voor

Door Hanneke van Olst 23 september 2020

Het plein voor de McDonald’s heet het Bevrijdingsplein. Dit plein dankt zijn naam aan de bevrijding van Ede (17 april 1945) en dit is duidelijk terug te zien in verschillende elementen. Je moet er alleen wel op letten.

We’ll meet again

Wie eens goed naar beneden kijkt op het Bevrijdingsplein, ziet een ronde cirkel van stenen. Daaromheen zit een stenen rand met tekst erop. Deze tekst komt uit het lied We’ll Meet Again van Ross Parker en Hughie Charles. Je kent het misschien als een lied van de Britse zangeres Vera Lynn, want deze vertolking is het meest bekend. Vera werd de ‘Sweetheart of the Forces’ genoemd en werd met dit nummer wereldberoemd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Letters op het Bevrijdingsplein
Letters op het Bevrijdingsplein. Foto: indebuurt Ede

Waarom dit plein?

Je vraagt je misschien af waarom specifiek dit plein het Bevrijdingsplein is, en niet een ander plein. Dat komt omdat de tanks van de Britse en Canadese militairen hier stopten bij de bevrijding van Ede. In de straat zie je drie esdoornbladeren met deze teksten erop: Allied Forces, Bevrijding Ede en 17 april 1945. Deze esdoornbladeren verwijzen naar de Canadese vlag.

De beer voor McDonald’s

Dan door naar de beer op de put (zie onderstaande foto). Dit is niet echt een put, maar een monument. De beer is een ijsbeer en verwijst naar de Polar Bear Division. De beer op het Bevrijdingsplein ziet er hetzelfde uit als het logo in de beer van deze Britse infanteriedivisie die Ede bevrijdde. Het Edese waterpoloteam Polar Bears is hier ook naar vernoemd.

Beer bevrijdingsplein
De beer. Foto: indebuurt Ede

Champagne op het Bevrijdingsplein

Ook het kunstwerk waar stoom uitkomt heeft hiermee te maken. Dit kunstwerk heet On The Rocks en stelt een met ijs gevulde champagnekoeler voor. Weet je dat ook weer. De stenen die ijs voor moeten stellen, worden ’s avonds verlicht en er wordt water onder verneveld, waardoor je de ‘stoom’ krijgt. Het ijs verwijst natuurlijk naar de ijsbeer en dus naar de Polar Bear Divison, maar er zit nog een betekenis achter. Champagne staat symbool voor het bevrijdingsfeest.

Foto: Patryk Wesseling Photography

Bron: Wikipedia

Lees ook:

Zo werd Ede bevrijd in 1945 (foto’s)

Ede werd bevrijd op 17 april 1945 door de 49e Britse Infanterie Divisie, ondersteund door het Canade...

Mysterie opgelost: dit is waarom station Ede-Wageningen geen perron 2 heeft

Is het je weleens opgevallen dat er een perron mist op Ede-Wageningen? Zo ben jij nog nooit vertrokk...
Een mozaïektegel aan de Molenstraat

Mysterie opgelost: hier komen al die mozaïekstoeptegels in Ede vandaan

Regelmatig lopen we er tegenaan. Letterlijk. Wat precies? Nou, deze mozaïektegels in de stoep. Op ve...

Zo werd Ede bevrijd in 1945 – deel 2 (foto’s)

Ede werd bevrijd op 17 april 1945 door de 49e Britse Infanterie Divisie, ondersteund door het Canade...

Meer over

Mysteries

adv.