Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom er altijd (GLD) achter onze plaatsnaam staat

Door indebuurt Ede 19 oktober 2019

Wij vinden het een beetje vreemd: als we Ede op een lijst zien staan, staat er altijd (GLD) achter. En dat terwijl Ede de enige woonplaats met deze naam is in Nederland. Hoe zit dat? Wij zochten het uit. 

In keuzelijsten met alle woonplaatsen, in het telefoonboek. Overal staat (GLD) achter onze plaatsnaam. Nu snappen wij wel dat hieruit duidelijk moet worden dat het de ‘Ede in Gelderland’ betreft, maar er is toch helemaal geen andere ‘Ede’ waar mensen mee in verwarring kunnen zijn?

Eede in Zeeland

Dat klopt, maar er is wel nog een ‘Eede’ in Zeeland, op de grens met België. Tot en met 1941 was Eede een zelfstandige gemeente, maar tegenwoordig hoort het bij de gemeente Sluis. Eede is een klein dorpje: er wonen maar 880 mensen. Het dorp was in 1945 wel even in het landelijke nieuws, omdat koningin Wilhelmina hier voor het weer weer voet op Nederlandse bodem zette na vijf jaar ballingschap.

Ede in België

Trouwens, in België kom je de naam ‘Ede’ nog een keertje tegen. In de provincie Oost-Vlaanderen, in de gemeente Haaltert, ligt het gehucht Ede. Het Belgische Ede is niet groot, maar heeft wel een eigen treinstation. Vroeger heette dit gehucht overigens niet Ede maar Ten Eede. Nog meer plaatsen op onze aardbol leren kennen waar je de naam Ede tegenkomt? Check dit artikel!

Om duidelijk te maken dat het om óns Ede gaat, staat er dus vaak (GLD) achter onze plaatsnaam. Kunnen mensen trouwens ook niet in verwarring raken met ‘iets onder ede afleggen’.

Wist je dit al?

Edestraat Almere

Edes mysterie: welke stad heeft een Edestraat?

Stel: je kunt niet in ons mooie Ede wonen. Dan wil je toch eigenlijk alleen maar in de Edestraat won...

Edes mysterie opgelost: hier komt de plaatsnaam Ede vandaan

Ede, dat klinkt lekker kort en makkelijk. Maar heb jij je al eens afgevraagd waar deze plaatsnaam ei...

Deze namen had Ede vroeger (en de plaatsen om ons heen)

Ede heette niet altijd Ede, net als heel veel Nederlandse plaatsen waarvan de naam regelmatig switch...

Meer over

Mysteries

adv.