Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter de telefooncellen die nog steeds in Ede staan

Door Hanneke van Olst 21 november 2020

Bij winkelcentrum Rozenplein staan ze, aan de Van der Hagenstraat en bij station Ede-Wageningen. We hebben het over die groene telefooncellen. Maken mensen daar nog gebruik van? En waarom staan ze er eigenlijk nog?

Hallo, 1992 belde: ze willen hun telefooncellen terug! Maken mensen nog gebruik van deze telefooncel? Een paar maanden geleden testten wij de telefooncel op het Zuidplein bij station Ede-Wageningen. Hier zie je of wij er mee konden bellen:

Onze collega’s in Amersfoort doken ook al eens in dit fenomeen. Zij ontdekten dat er nog 440 telefooncellen in Nederland stonden vijf jaar geleden. Een aantal daarvan stonden (en staan nog steeds) in Ede.

Online speuren

Een online speurtocht en een tip brengen ons verder. Telefooncellen in Nederland blijken sinds 2010 beheerd te worden door RBL Telecom. Daarvoor was KPN de eigenaar. Uit een lijst met gegevens uit 2015 blijkt dat er toen nog negen telefooncellen in de gemeente Ede stonden. De drie eerder genoemde locaties plus aan de Molenstraat, Telefoonweg, Stationsplein, bij Stadspoort, aan de Dorpsstraat in Bennekom en aan de Julianastraat in Harskamp. Voor zover wij weten zijn een aantal van deze telefooncellen inmiddels weggehaald.

De telefooncel bij winkelcentrum Rozenplein. Foto: indebuurt Ede

Da’s pech, telefooncel weg

We bellen met RBL Telecom. “Alle telefooncellen worden verwijderd”, legt de woordvoerder ons uit. Niet alleen in onze gemeente, maar in het hele land. Het is nogal een operatie, dus wanneer welke telefooncel weggehaald wordt, is niet duidelijk. Maar het gaat in ieder geval gebeuren.

De telefooncel aan de Van der Hagenstraat
De telefooncel aan de Van der Hagenstraat. Foto: indebuurt Ede

Verleden tijd

Als je nog een foto wilt maken als herinnering aan oude tijden, moet je dus snel zijn: in de toekomst zijn alle telefooncellen verdwenen uit Ede.

Meer over

Mysteries

adv.