Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit betekenen de rotondes in de Rietkampen

Door Hanneke van Olst 17 oktober 2020

De rotondes in de wijk Rietkampen zijn niet bij iedereen geliefd. Vooral de kunstwerken op de rotondes zijn het probleem, volgens veel wijkbewoners. Zij belemmeren het verkeersoverzicht. Wij vroegen ons af wat de kunstwerken eigenlijk betekenen. 

Vanaf de kruising Keesomstraat / Dr. W. Dreeslaan kom je vijf rotondes tegen als je de wijk Rietkampen inrijdt over de Laan der Verenigde Naties. De eerste is groen en zonder kunstwerk. Daarna volgen vier andere rotondes waar wel een groot kunstwerk op te vinden is. Deze kunstwerken horen bij elkaar en zijn gemaakt door kunstenaar Hanshan Roebers, lezen we op de website Kunst in Ede.

De eerste rotonde

Rotonde Rietkampen
Foto: Google Maps

Dit is de eerste rotonde met kunstwerk die je tegenkomt. Deze geeft het element aarde weer. De vier rotondes staan namelijk voor het thema aarde, vuur, lucht en water. ‘Aarde’ wordt weergegeven als een kastanjeboom middenin de rotonde. Rondom de boom groeien struiken en klimop. In elke windrichting is een heester te zien. Het element aarde heeft de kunstenaar betekenis gegeven door groei te laten zien.

De tweede rotonde

Foto: indebuurt Ede

De tweede rotonde representeert het element vuur, door de kunstenaar vertaald naar licht. Dat zit zo: de zuil in het midden doet dienst als zonnewijzer. Het onderliggende thema is beweging: doordat het zonlicht verplaatst, is de beweging van het licht zichtbaar.

De derde rotonde

Foto: indebuurt Ede

Rotonde nummer drie staat voor het element lucht. Dat zou je niet meteen denken als je dit grote bouwwerk ziet. Deze constructie is een windwijzer. Door de wind kan de wand draaien op een wiel. De wand gaat dus steeds in de richting van de wind staan.

De vierde rotonde

Foto: indebuurt Ede

De vierde en laatste rotonde symboliseert het laatste element: water. In de constructie op deze rotonde zit water in betonnen waterbekken. Daar bovenop staat een houten driehoekige constructie waar bovenaan water uit kan komen. Hoeveel water hier uitkomt, wordt geregeld door zonnepanelen. Hoe meer licht, hoe meer water. Als het donker is, gaat de fontein dus zachtjes door (als hij werkt, op de foto niet het geval).

Dit laatste element, water, maken licht en wind zichtbaar. Dat is een idee dat de kunstenaar in dit kunstwerk verwerkt heeft. Wind zorgt voor rimpelingen in het water en zonlicht voor glinsteringen in het water.

Lees ook:

Projecten om rotondes Stadspoort en parallelweg Keesomstraat veiliger te maken voor fietsers

Op twee plekken in Ede-Zuid zitten er wegprojecten in de pijplijn: op de parallelweg van de Keesomst...
Fietspad

11 x over deze verkeerssituaties in Ede is niet nagedacht volgens jullie

We plaatsten laatst de oproep: waar in Ede is echt niet over nagedacht? En we werden overladen met r...

adv.