Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie (half) opgelost: dit doen die schoenen in de boom bij de tank

Door Hanneke van Olst 15 februari 2020

Tijdens onze wekelijkse fietstochtjes door Ede hebben we ze tweemaal gespot: schoenen in de boom. Best vreemd, want schoenen horen toch niet thuis in een boom? We gingen op onderzoek uit. 

Zowel in bomen achter de tank aan de Arnhemseweg, bij pannenkoekenhuis De Langenberg, als in bomen bij Hoekelum hebben we schoenen gespot. En we kregen de tip dat ze ook bij de skatebaan in de Peppelensteeg. Maar hoe kan het dat er schoenen aan de bomen in Ede lijken te groeien?

Schoenen in de boom bij de tank. Foto: indebuurt Ede
Schoenen in de boom bij de tank. Foto: indebuurt Ede
Schoenen in de boom bij de tank. Foto: indebuurt Ede

Drugs? Skaters?

Tsja, het antwoord op die vraag weten we niet echt. Is het een kunstproject? Als we het internet op duiken komen we een artikel tegen over hetzelfde fenomeen in Utrecht. Daar hangen mysterieuze schoenen over kabels. De wildste verhalen gaan daar rond. Zo zou het om een drugsbende kunnen gaan die hiermee aangeeft waar er drugs te krijgen zijn.

Ook kunnen het gewoon skaters zijn die de schoenen over een hoge kabel of tak gooien, als een traditie van de straat die overgewaaid is uit een Amerikaanse film. Dat klinkt logisch bij de schoenen bij de skatebaan in Ede, dat zijn ook sportschoenen. Het ophangen van schoenen in hoogspanningskabels en soms ook in bomen is een wereldwijd fenomeen. Tik maar eens #shoefiti in op instagram en je komt van alles tegen.

Sneakers in de bomen bij de skatebaan Peppelensteeg. Foto: Dick Klein Geltink

Militairen

In NRC lezen we dat schoenen in de boom ook een plek kunnen markeren waar militairen uitgezonden, terugkeerden of gelegerd zaten tijdens hun opleiding. Dat zou de schoenen bij de tank in Ede kunnen verklaren: bij een militaire tank en bij militair gebied (de kazernes en Ginkelse Heide). Bovendien zien deze schoenen eruit als legerschoenen.

Schoenen in de boom bij de tank. Foto: indebuurt Ede

Weet jij meer over die mysterieuze schoenen in die boom? Zijn het toevallig jouw schoenen die daar hangen? Stuur ons even een berichtje!

Meer over

Mysteries

adv.