Mysterie opgelost: hier dienen de blauwe bordjes met nummers voor op parkeerplaatsen
Op het Kuiperplein, op het Bunschoterplein: op veel parkeerplaatsen in Ede zie je kleine blauwe bordjes aan lantaarnpalen hangen met…
Ede is bezaaid met oranje draden die net boven de straatstenen uitsteken bij de huizen. Waarvoor zijn die sprieten en wat wordt ermee gedaan?
Soms steken ze een paar millimeter boven straatniveau uit, soms wel een paar tientallen centimeters. Om de zoveel meter een enkel exemplaar, of gezellig als bosje bij elkaar. Kijk wel uit waar je loopt want soms struikel je bijna over zo’n uitstekende spriet.
Al enige tijd is in onze plaats netwerkaanbieder KPN bezig met de aanleg van het glasvezelnetwerk. In sommige plaatsen zijn er meerdere aanbieders en zie je meerdere kleuren sprieten boven de grond uitsteken. In Ede is het enkel KPN. Dat betekent dat in rap tempo straten worden opengebroken en onder de grond voorzien van glasvezelkabels. De uiteinden van deze kabels steken boven de straatstenen uit. KPN gebruikt oranje kabels, die je in Ede ziet.
Lees verder onder de foto >
Via de website van KPN kun je zien wanneer jouw straat aan de beurt is. Momenteel worden in veel straten in Ede glasvezelkabels aangelegd. Volgens de ‘glaskaart‘ van onderzoeksbureau Stratix is 62% van Ede voorzien van glasvezelkabels op het moment van schrijven.
De gekleurde sprieten geven aan dat een aansluiting op het glasvezelnetwerk bij jouw huis mogelijk is. Op afspraak boort een monteur een gat in de gevel, net onder de grond. De straatstenen rond de spriet worden verwijderd zodat de kabel uit de grond getrokken kan worden. Vervolgens gaat de gekleurde kabel via het gat naar de meterkast. Het wordt aangesloten aan een kastje met een netwerkkabel naar de modem. Met als resultaat een razendsnelle internetverbinding.
Mochten de kabels bij jouw huis op de erfgrens zijn aangebracht, dan maakt de monteur een opening in de grond richting het gat in de gevel van jouw woning.
De mogelijkheid voor een glasvezelaansluiting is er, maar niet alle Edenaren willen dit perse. “KPN sluit elk huis gratis aan, ook al kies je bijvoorbeeld Ziggo als internetaanbieder”, legt Hans uit. “Maar een aansluiting is geen verplichting.”
Zolang een huis niet aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk, blijven de uitsteeksels aanwezig. “Er zijn zoveel kabels bijgekomen, dat het tijd kost voordat de monteurs alle aansluitingen hebben weggewerkt”, legt Hans van Zon, woordvoerder van KPN, uit. “Maar de uitpuilende sprieten mogen er niet voor altijd blijven. Bewoners die geen aansluiting willen, hoeven niet bang te zijn dat de sprieten blijven. Ze zullen onder de grond weggewerkt worden.”
In onze gids
Populaire rubrieken