Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edese mysteries: dit is waar al die blauwe fietsbanden vandaan komen

Door Hanneke van Olst 25 mei 2019

De laatste tijd duiken er in Ede steeds meer felblauwe fietsbanden op in het straatbeeld. Vooral bij het station spot je er veel. “Waarom zijn die fietsbanden blauw en wat betekent dat?”, mailt een lezer ons. Indebuurt weet het antwoord.

Spot jij een fiets met net zo’n blauwe band als de foto hierboven, dan heb je waarschijnlijk een Swapfiets ontmoet. Een Swapfiets is een fiets die je voor een tientje per maand kan leasen, en is vooral populair onder de studenten. Het voordeel aan deze fiets: als je stalen ros stuk is, komen ze ‘m zo snel mogelijk en altijd binnen 12 uur repareren. En als je fiets niet ter plekke gemaakt kan worden dan wordt hij omgeruild voor een nieuwe. Zo blijf je dus altijd lekker mobiel.

De blauwe band

De Swapfietsen zijn te herkennen aan hun blauwe voorband. Dat is ook omdat de ‘fietsenmakers’ van de Swapfietsen soms wel eens verdacht werden van diefstal als ze een fiets aan het maken waren. “We doen zelfs aan contactloos Swappen: dat betekent dat de fietsenmaker en de klant elkaar niet eens ontmoeten. We ruilen dan gewoon je kapotte fiets om voor een nieuwe terwijl die bijvoorbeeld op het station staat. Het slot zetten we wel over, en als je dan terug komt heb je met hetzelfde sleuteltje toch een nieuwe fiets.” Waarom gekozen is voor de kleur blauw? Dat check je in deze video:

Delfts idee

Het idee is van de Delftse studenten Richard, Martijn en Dirk. Toen zij (inmiddels alweer een hele poos geleden) een student zagen lopen met de meest aftandse fiets die ze ooit hadden gezien, dachten ze: dat kan beter. Want waarom zou je naast je telefoon-, Netflix- en Spotifyabonnement niet ook een abonnement kunnen nemen op een fiets? Ze bedachten Swapfiets, waarbij je een abonnement kunt nemen op een fiets, inclusief onderhoudsservice en diefstalverzekering. Het bleek een geniaal idee en Swapfiets is inmiddels actief in meerdere steden in Nederland, waaronder Utrecht, Nijmegen en Arnhem. En sinds september 2018 dus ook in Ede.

Fiets nodig in Ede? Swapfiets heeft een geniale oplossing!

Meer mysteries:

Edes loopgravenstelsel

Edes mysterie: dit is waar je het Edese loopgravenstelsel kunt vinden

In Ede zijn veel plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Maar wist je dat er ook van de E...

Edes mysterie: dit is de juiste uitspraak van De Sysselt

Edes mysterie: waarom er een Britse telefooncel aan de Galvanistraat staat

Edes mysterie: dit is waarom er gaten in de Parkweg zitten

Meer over

Mysteries

adv.