Edes mysterie: is Ede een dorp of stad?

Door Hanneke van Olst 22 september 2018

Het is ondertussen al een oude discussie: is Ede nou een dorp of stad? Wij zochten uit aan welke definities Ede moet voldoen om een stad te zijn. En of Ede hier dan ook aan voldoet. 

Officieel heeft Ede nooit stadsrechten gekregen. Makkelijk: dan is Ede dus een dorp, zou je zeggen. Maar Ede heeft wel een ziekenhuis, bioscoop, twee stations, winkelstraat en nog veel meer stadse voorzieningen. En een stad ligt, volgens Wikipedia, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur. Check!

Welke definitie?

Het hangt dus af van welke definitie van een dorp of stad je aanhoudt. Volgens de middeleeuwse definitie zijn stadsrechten, een stadsmuur en het hebben van een eigen rechtspraak en belastingen doorslaggevend. Ede zou dan, zonder stadsrechten, een dorp zijn. Volgens de moderne definitie is Ede echter wel een stad. Dit hangt namelijk van het aantal inwoners van de omliggende plaatsen af.

Op Wikipedia staat het volgende: “In Nederland wordt bij plaatsen zonder historische stadsrechten vanaf een inwoneraantal van ongeveer 50.000 door sommigen gesproken van een stad, overigens zonder dat dit een algemeen aanvaard gebruik is. Of een plaats als stad gezien wordt, hangt ook af van de bevolkingsdichtheid van het omliggende gebied. Zo wordt bijvoorbeeld Emmeloord door de meeste mensen als stad gezien en Wijchen als dorp, hoewel Wijchen meer inwoners heeft dan Emmeloord.”

We vroegen het aan jullie

Ede met haar 73.425 inwoners (augustus 2018) is volgens moderne maatstaven een stad. Maar voelt het ook zo? Toen we het aan jullie vroegen op Facebook, brandde de discussie los. Veel mensen vinden Ede een dorp met stadse neigingen, maar in ieder geval wel een dorp. In onze poll won Ede als dorp het dan ook van Ede als stad.

poll
Foto: indebuurt Ede

In 1993 noemde de wethouder van Ruimtelijke ordening en stedelijk gebied in de Gelderse gemeente Ede, E. Peerbolte, Ede een ‘storp’. Geen stad, geen dorp, maar een storp. Laten we het daarbij houden. En wat ook goed is om te weten: in de Nederlandse wetgeving komt de term ‘stad’ niet voor. Alleen de begrippen ‘gemeente’ en ‘bebouwde kom’ staan in de Nederlandse wet. Kijk, dat scheelt weer.

Een stad over 20 jaar?

Wie weet is Ede over een paar jaar overigens onvermijdelijk een stad, want er wordt aardig aan de weg getimmerd in Ede:

bouwbedrijf bouw

Zoveel nieuwbouwhuizen kreeg Ede erbij in de afgelopen jaren

Ze lijken uit de grond te komen als paddenstoelen, die nieuwbouwhuizen overal. Bij Kernhem, in de bu...
appartementen valley center west

Zo gaat nieuwbouwproject Valley Center West eruit zien

Een plek waar je kunt wonen maar ook uiteten en ontspannen in de buurt van Pathé Ede en de Stadspoor...
entree nieuwe station ede wageningen

Nieuwe station Ede-Wageningen: dit moet je weten (plus video over hoe het eruit gaat zien)

Als je het nog niet hebt meegekregen, heb je de afgelopen maanden (of jaren) vast onder een steen ge...

adv.