Waarom worden we in Ede gewaarschuwd voor de Afrikaanse varkenspest?

Door Hanneke van Olst 9 februari 2019

Tijdens een ontspannen rondje door de prachtige natuur in en rondom Ede kom je ze tegen: waarschuwingsborden voor de Afrikaanse varkenspest. Wat is dat en waarom worden we daar in Ede voor gewaarschuwd? 

De waarschuwingen, afkomstig van de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), melden dat je geen etenswaren in de natuur achter moet laten – vooral geen vleeswaren. Waarom? Omdat bijvoorbeeld een plakje ham een besmettingshaard kan vormen voor de Afrikaanse varkenspest.

Uitbarsting in België

Wat is de Afrikaanse varkenspest? Dit is een zeer besmettelijk en voor varkens dodelijke virusziekte, waar nog geen behandeling is. Gelukkig is het virus voor mensen niet dodelijk, maar varkens leggen er massaal het loodje door. Dat blijkt wel uit een uitbarsting van het virus in België in september 2018 onder wilde zwijnen.

De ziekte is ook gevaarlijk voor varkens in varkenshouderijen en andere varkensachtigen, zoals het wrattenzwijn en het boszwijn. Voor België heeft de uitbarsting grote gevolgen: zeker tien landen willen voorlopig geen varkensvlees uit België importeren. En daar zitten Nederlandse varkenshouders uiteraard niet op te wachten. Ook Natuurmonumenten ziet de wilde zwijnen het liefst springlevend.

Virus komt richting West-Europa

Oorspronkelijk komt de Afrikaanse varkenspest uit – je raadt het al – Afrika, maar sinds 2007 is de ziekte bezig aan een opmars via onder andere de Balkan en Oost-Europa richting West-Europa. Varens raken op verschillende manieren besmet, waaronder door voer, bijvoorbeeld een weggegooide boterham met besmet plakje ham.

Foto: Wageningen Universiteit

Waarschuwingsborden

De Provincie Gelderland is doodsbang dat ook in Gelderland een uitbraak komt onder de (wilde) varkens en zwijnen. Daarom werden in oktober 2018 vijftig waarschuwingsborden langs provinciale wegen in en rond de Veluwe gezet, waar veel wilde zwijnen leven.

Rijkswaterstaat plaatste dezelfde borden langs Rijkswegen om vrachtwagenchauffeurs uit bijvoorbeeld Oost-Europa te waarschuwen. Op parkeerplaatsen langs snelwegen op de Veluwe kom je ze tegen, in het Nederlands, Engels, Duits en Pools.

Lees ook:

Lief! De eerste lammetjes van de Edese schaapskudde zijn geboren (video)

Het voelt nog als hartje winter met de sneeuw buiten, maar in dierenland hangt de lente in de lucht....

18 x jullie liefste Edese huisdieren 2.0

We kregen afgelopen Dierendag zo ontzettend veel lieve foto's van huisdieren dat het bijna onmogelij...

adv.