Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Edes mysterie: dit is er ‘vrij’ aan Vrijeschool de Vuurvogel

Door Hanneke van Olst 6 september 2020

‘Een vrije school, dat is dat hippieachtige, zweverige onderwijs waar kinderen kunnen doen en laten wat ze willen?’ Misschien denk jij dit ook wel over de Vrijeschool de Vuurvogel. Dat beeld klopt niet, maar hoe zit het dan wel? Wat is er zo ‘vrij’ aan een vrijeschool?

De eerste vrijeschool

Het ‘vrij’ in de naam komt van vroeger. Het betekent dat het onderwijs zich zonder al te grote beïnvloeding door de overheid en het bedrijfsleven in vrijheid kon ontwikkelen. De eerste vrijeschool werd in 1919 opgericht in Stuttgart naar de filosofie van Rudolf Steiner. Deze filosofie houdt in dat kinderen niet alleen leren lezen en rekenen, maar ook vreemde talen spreken, dansen, toneelspelen, zingen, schilderen.

De één is praktisch ingesteld, de ander meer intellectueel en een derde is bijvoorbeeld een sociaal gericht type. Al deze verschillende vermogens worden in de vrijeschool aangesproken, zodat ieder kind zijn eigen kwaliteiten optimaal kan benutten.

Tegenwoordig

Tegenwoordig duidt het ‘vrij’ in de naam vrijeschool op dat kinderen op worden gevoed tot vrije denkers, legt Maartje ter Beek uit. Zij is schoolleider van Vrijeschool de Vuurvogel. “Ik vind de naam vrijeschool eigenlijk niet goed gekozen. Kinderen zijn bij ons niet vrij om te doen wat ze zelf willen en maar wat aan te rommelen, maar we willen zoveel mogelijk aanbieden om de kinderen op te voeden tot vrije denkers. Dan kunnen ze later in het werkveld op verschillende manieren oplossingen bedenken voor problemen waar ze tegenaan lopen. Daarbij bieden we zowel kennisoverdracht als beleving, doen.”

Vooroordeel

Volgens Maartje hebben veel mensen nog steeds een verkeerd beeld van een vrije school: “De vrijeschool heeft de afgelopen honderd jaar ook een ontwikkeling doorgemaakt. Mensen denken vaak nog steeds dat wij geen cito-toetsen afnemen, maar dat doen we gewoon twee keer per jaar. Wij moeten ook voldoen aan de standaarden van de overheid.”

Vrijeschool de Vuurvogel werkt daarnaast ook gewoon met methodes. “Mensen denken vaak dat we helemaal niet werken met methodes, maar dat is niet zo. Voor sommige vakken hebben we methodes en bij andere vakken zijn leraren vrij om het anders te doen. We zoeken de balans; niet alleen de hele dag kennis maar ook veel sociale en kunstzinnige elementen.”

Kleuteronderwijs

“Eigenlijk is alleen het kleuteronderwijs echt methodeloos. Daar leren de kinderen spelenderwijs. Onze gedachte daarachter is dat kinderen zelf opzoeken wat ze willen leren. Als we merken dat een kind dan heel eenzijdig leert, sturen we hem of haar wel bij.”


Meer over De Vuurvogel ontdekken?

De Vuurvogel basisscholen

Nachtegaallaan 49, Ede

Bekijk meer:basisscholen

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is waar die ‘chocolademelkgeur’ in Ede-Zuid vandaan komt

Inwoners van Ede-Zuid weten wel wat we bedoelen: die typische chocolade-achtige geur die soms in de ...

Mysterie opgelost: dit betekenen die rare tekens op dit verkeersbord

Elke keer als wij Ede inrijden vanaf de A30, bij Plantion, valt dit verkeersbord ons weer op. Voor E...

Mysterie opgelost: dit betekenen die bol, kruis en haan op de toren van de Oude Kerk

Dit is het derde deel van een vijfdelige serie van mysteries over de Oude Kerk. Vandaag: waarom staa...

Meer over

Mysteries

adv.