Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een straat, laan en dreef

Lindelaan
Lindelaan. Foto: indebuurt Ede

De Berkenlaan, Kennedydreef, Holleweg en Molenstraat zijn al heel lang onderdeel van het Edese wegennetwerk. Maar waarom heten deze locaties -laan, -dreef of -straat? Die reden is in het verleden te vinden!

Laten we beginnen met het woord ‘straat’. Volgens overstraatnamen.nl stamt dit woord af van het Latijnse via strataStrata is daarin een vervoeging van het werkwoord sternere dat onder andere ‘uitspreiden’ en ‘effenen’ betekent. De benaming ‘straatweg’ is ouderwets, al wordt daar hetzelfde mee bedoeld als ‘straat’. Straten of straatwegen in Ede zijn letterlijk verhard.

Langs de lange Lindelaan

‘Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan.’ Dit rijmpje ken je misschien nog van vroeger, maar wat zegt dit rijmpje nou over een laan? Nou, de linde verklaart veel. Een laan is namelijk een weg met aan beide kanten bomen. Kijk maar naar de Lindelaan in Ede.

Wist je dat in het Middelnederlands, de voorloper van het monderne Nederlands, de betekenis van een laan eerder ‘zijweg, weg die een bepaalde eindbestemming met een hoofdweg verbindt’ is? Eerder in de vorm van een oprijlaan. De huidige betekenis ‘weg met bomen’ bestaat vanaf (om en nabij) het jaar 1600.

De Kennedydreef

Dan hebben we ook nog de Rietkampen met een heleboel dreven in Ede. Van oudsher is een dreef een brede landweg. Waarom dit is? Vroeger dreef men over deze wegen het vee (snap je ‘m?) naar locaties waar de beesten konden grazen. Best logisch dat je deze dreven in de wijk Rietkampen vindt. De wijk Rietkampen is namelijk gebouwd op voormalige landbouwgrond. Bekijk onderstaande foto maar:

De tekst gaat verder onder de foto >

Het einde van Ede voor de bouw van de wijk Rietkampen
Het einde van Ede voor de bouw van de wijk Rietkampen. Foto: Gemeentearchief Ede

Wist je dat een straatnaam kan bepalen of jouw huis meer of minder waard is? Zo bleek uit Australisch onderzoek dat huizen die aan een aparte straatnaam stonden, minder waard waren dan huizen die aan een sjieke straatnaam stonden. In België bleek dat een huis aan een dreef 6 procent meer waard is dan een zelfde huis aan een straat. Als je in de VS een huis wilt verkopen in een straat met ‘boulevard’ in de naam, kan je tot wel 36 procent meer vragen dan wanneer de straatnaam ‘street’ bevat. Volgende keer toch even goed naar de straatnaam kijken als je gaat verhuizen!

Baan en weg

Goed, dan hebben we nu de gewone straat gehad en de groenere laan en dreef. Maar veel steden hebben ook nog een -baan (Ede niet). Denk maar aan de Lijnbaan in Rotterdam. Wat is het verschil tussen een -baan en -weg?

Het verschil daartussen is wat lastiger. Een weg is namelijk ‘een strook grond geschikt voor verkeer’. Een baan is dan weer ‘een weg zonder hindernissen’.

Meer mysteries uit Ede:

Meer in deze categorie

Genieten van Ede

Ga naar “Hiervoor steken op straat al die oranje draden uit de grond”

Hiervoor steken op straat al die oranje draden uit de grond

Ga naar “Feestje! De eerste artiesten van de Heideweek 2023 zijn bekend”

Feestje! De eerste artiesten van de Heideweek 2023 zijn bekend

Ga naar “Ede Pride komt deze zomer al terug: dit is nu bekend over het programma”

Ede Pride komt deze zomer al terug: dit is nu bekend over het programma

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Andrélon van € 15,96 voor € 7,98”

Andrélon van € 15,96 voor € 7,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Lenor van € 15,98 voor € 7,99”

Alle Lenor van € 15,98 voor € 7,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20”

Luxe Geuren Uitverkoop van € 25 voor € 20

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5”

Kruidvat Boob tape van € 5,99 voor € 5

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Vacatures

Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

 • Randstad
 • Parttime