Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hupsjes! 8 x de leukste woorden uit het streekdialect

Door Hanneke van Olst 25 juni 2019

Vrogger sprak iedereen dialect, maar tegenwoordig wordt in Ede-stad aardig ABN gesproken. In de meeste dorpen van de gemeente Ede kunnen ze er nog wel wat van. Welke bekende woorden uit het Veluwse dialect zijn het allerleukst? Wij selecteerden onze favorieten uit het Veluws Handwoordenboek. En wat hupsjes betekent? Dat is voor jou een vraag en voor ons een weet…

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Meulepeerd

‘Je eet als een meulepeerd’. Heb je die uitdrukking naar je hoofd gekregen? Dat is niet bepaald een compliment, want meulepeerd betekent grote of dikke vrouw.

Miemelen

Zei jouw moeder vroeger dat je liep te miemelen als je je bord niet leeg at? Dan betekende dat dat je liep te zeuren of treuzelen. Het kan ook ‘priegelen’ betekenen.

Molle

Het woord molle kan gewoon slaan op een dier: de mol. Maar het heeft ook een veel vreemdere betekenis, in deze in: d’r zit mien ’n molle te vruten. Dan betekende het dat je voelt dat je voor een grote boodschap naar de wc moet. Juist ja…

Ruge grond

Heb jij een stuk ruge grond in bezit? Leuk, want daar kun je een hoop mee! Ruge grond is Lunters en betekent onbewerkte, braakliggende grond.

Kussing

Het klinkt als Engels, kussing. Weet jij wat het betekent? Dit woord komt uit de Gelderse Vallei. Het betekent – gewoon heel simpel – kussen.

Wart

Ook het woordje wart komt uit de Gelderse Vallei. Je kunt lang nadenken over wat het betekent, maar er staan in het dialect gewoon wat letters anders dan in het ‘echte’ woord: wrat.

Weerstubbe

Heb je een weerstubbe? Dan kan een bus haarlak of een flinke lel gel misschien helpen. Dat is namelijk een weerbarstige pluk haar, die niet doet wat jij wilt.

Klap-ijs

Rondje schaatsen op natuurijs? Dan kun je dat volgens Bennekommers beter niet op klap-ijs doen. Dat is ijs waar geen water meer onder zit, bijvoorbeeld omdat het water in de sloot gezakt is. Het ijs kan dan geen kracht meer dragen het breekt met een luide knal het ijs. Het heet ook wel bom-ijs.

Wiedewaogen

Zagen, zagen, wiede wiedewagen. Jan kwam thuis om een boterham te vragen. Misschien heb je het je nog nooit afgevraagd, maar weet jij wat wiedewagen betekent? Het Veluwse woordje wiedewaogen lijkt erop en betekent wagenwijd (open).

Tuiten

Tuiten betekent (in)schenken of (in)gieten. Denk je dat tuitensoep dan ingeschonken soep betekent? Wrong, dat is kippensoep. Heel logisch.

Titteren

Een beetje titteren van je tuitensoep. Klinkt als een lekkere tongbreker. Titteren is nippen of bedachtzaam drinken.

Dag tortelduifjes! 5 x deze súperromantische Lunterse woorden moet je kennen

Ede heeft niet echt een dialect, maar in Lunteren spreken de taal van de liefde als geen ander. Dat ...

Miljaar! Dit verhaal van Suske & Wiske speelt zich af in Ede

5 x ken je deze Edese restaurants al?

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.