Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier komt dit kunstwerk op de parkeerplaats van Ziekenhuis Gelderse Vallei vandaan

Door Hanneke van Olst 25 maart 2020

Meerdere Edenaren viel het eind januari op dat er opeens een kunstige plaat bij Ziekenhuis Gelderse Vallei ligt, op de parkeerplaats bij Pro Persona. Die plaat is al heel oud en heeft een bijzondere oorsprong. 

De plaat is afkomstig van het voormalige Pieter Pauwziekenhuis in Wageningen. Dit ziekenhuis werd in 2014 gesloopt en ging op in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dus dat het kunstwerk nu bij het ziekenhuis in Ede ligt, is niet zo gek.

De tekst gaat verder onder de foto. 

Foto: Facebook Ede-Zuid. – Emmy van Kooij

Wat betekent de plaat?

Dit kunstwerk – officieel reliëf – heet ‘De Barmhartige Samaritaan’. Het is gemaakt door de Limburgse kunstenaar Charles Eyck in 1958 voor de heropening van het ziekenhuis in Wageningen. Dat ziekenhuis heette voor de verbouwing in 1958 villa ‘Ziekenzorg’ en werd uitgebouwd tot het Pieter Pauwziekenhuis. De naam ‘Pieter Pauw’ komt van de weduwe van Pieter Pauw die de villa al in 1912 aan de Wageningse Stichting Ziekenzorg schonk.

Over het Pieter Pauwziekenhuis

In 1974 verhuisde het Pieter Pauwziekenhuis en werd het oude gebouw in gebruik genomen door de Landbouwhogeschool. Het kreeg de naam ‘De Hucht’. Toen de plannen voor de sloop van het pand bekendgemaakt werden, was er veel onrust over de bestemming van het reliëf. Uiteindelijk heeft de firma Roseboom het reliëf opgeslagen bij de sloop.

In 2017 probeerde de Wageningse gemeenteraad het kunstwerk terug naar Wageningen te halen, maar dat mislukte. Nu ligt het op de plek waar Wageningse zieken verzorgd worden: de meest logische plek.

Lees ook:

Bello

Toen in Ede: treintje Bello voor de allerlaatste keer door Ede en Bennekom tjoekte (video)

Jarenlang stapte je in treintje Bello als je naar Bennekom of Wageningen moest. Kunnen we ons nu hel...

Ellende of meevaller? Zo vaak is de trein op tijd op station Ede-Wageningen

Hoe vaak heb jij op een leeg perron gestaan? Wachtende op een trein die misschien nooit meer komen g...

Mysterie opgelost: zoveel mensen stappen dagelijks in of uit de trein op Ede-Wageningen

Tijdens de spits staat het perron vaak bomvol op Ede-Wageningen, terwijl er ook tijdstippen zijn dat...

adv.