Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze kastelen in Ede zijn het bezoeken waard

Door Hanneke van Olst 1 juni 2020

Wist je dat in de gemeente Ede nog best wat kastelen te vinden zijn? Als jij niet verder komt dan Kasteel Hoekelum, lees dan wat er nog meer te ontdekken valt. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Kasteel Hoekelum

Bron: Facebook Kasteel Hoekelum

Een pareltje én tussen Ede en Bennekom in: Kasteel Hoekelum aan de Edeseweg. Dit kasteel staat op het bijhorende Landgoed Hoekelum. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit ongeveer 1325. Hoekelum was destijds gekoppeld aan het erfelijke jagermeestersambt. In 1735 werd het gebouw herbouwd en in 1914 kreeg het ook nog een grote verbouwing. Tegenwoordig kun je over het landgoed wandelen of trouwen in het kasteel. Er zijn ook markten af en toe. Ben je in de buurt? Drink zeker een kopje koffie bij de boerderij van het kasteel: Boerderij Hoekelum!

boerderij hoekelum

5 x dit wist je nog niet over Boerderij Hoekelum

De naam zegt je ongetwijfeld wel wat: Boerderij Hoekelum. Ze werden groot in Ede als kaasboerderij, ...

Kasteel Bruinhorst

Kasteel Bruinhorst
Foto: Wikipedia, Ben Bender

Een winters plaatje van Kasteel Bruinhorst, te vinden in Ederveen (Luntersekade). Een gebouw met een bijzondere geschiedenis: hier was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joods werkkamp. In de jaren ’50 woonden hier Molukse gezinnen. Het gebouw wordt momenteel gebruikt voor samenkomsten van de gemeente Gods; een stichting die zich inzet voor de eenheid binnen de kerken. Ook wordt het deels particulier bewoond.

Kasteel Harsselo

Foto: Wikipedia, Basvb
Tekening van Kasteel Harsselo door C. Pronk. Foto: Gemeentearchief Ede

Misschien ben je al heel vaak langs dit gebouwtje gefietst in Bennekom, aan de Harsloweg in De Kraats. Dit is het poortgebouw, het enige wat nog overeind staat van het Kasteel Harsselo. Het oude poortgebouw is omgebouwd tot boerderij. Kasteel Harsselo, ook wel Harslo of Hersloe genoemd, werd in 1301 voor het eerst genoemd als wachtpost tegen invallen vanuit het Sticht. In de zestiende eeuw groeide het gebouw uit tot kasteel en in 1814 werd het gesloopt, nadat de laatste bewoner (familie Torck en baron Van Pallandt) er zo weinig kwam dat het gebouw een bouwval werd. Pas in 2003 werd Harsselo ‘teruggevonden’ door archeologen. Het was vroeger een fors kasteel inclusief molen, belangrijk in de verdediging tegen aanvallen van de bisschop van Utrecht. 

Nergena

Groot Nergena aan de Dr. Dreeslaan. Foto: De Gelderlander
Kasteel Nergena. Foto: Gemeentearchief Ede

Ook van Kasteel Nergena aan de Langesteeg in Bennekom is niet veel meer over. In het Kijk- en Luistermuseum kun je nog een haardplaat vinden uit het kasteel. Kasteel Nergena wordt voor het eerst genoemd in 1340 en was onderdeel van de verdedingslinie tegen het Sticht Utrecht. Het kasteel werd in de loop van de vijftiende eeuw verwoest, waarna op dezelfde plek Heerenhuis Nergena werd gebouwd. Dit huis is in handen geweest van verschillende eigenaren, waarvan de laatste de Edese burgemeester Theodorus Prins was. Hij liet het gebouw nog voor 1830 slopen. Toch is er nog een soort nagedachtenis aan Nergena te vinden aan de Dr. Dreeslaan. Hier werd in 1952 een nieuw gebouw gebouwd in de stijl van Heerenhuis Nergena en rondom de vijver van Nergena: Groot Nergena. Inmiddels is dit gebouw in gebruik door een administratiekantoor.

Kasteel Kernhem

Landhuis Kernhem. Foto: Yort Vink
Kasteel Kernhem, door Abraham de Haen. Foto: Kastelen in Nederland

Huh, Kasteel Kernhem? Het is toch ‘Huis Kernhem’? Dat klopt, maar vroeger stond op deze plek een kasteel en dus vinden we dat dit mooie huis meetelt. Het huidige Huis Kernhem werd in 1803 gebouwd op de resten van een middeleeuws kasteel. Dat Kasteel Kernhem of Kernheim was een steunpunt van de graven en hertogen van Gelre in hun eeuwige strijd tegen de bisschop van Utrecht. Kasteel Kernhem, Kasteel Harsselo en Kasteel Nergena hoorden alle drie bij de verdedigingslinie, want de Hertog van Gelre en Bisschop van het Sticht Utrecht vochtten hun geschillen vaak uit in de Gelderse Vallei. Tegenwoordig worden in Huis Kernhem expo’s gehouden en kun je hier trouwen. Ken je deze verhalen over Kernhem trouwens al?

Landhuis Kernhem

Edes mysterie: de Bloedsteen en het Witte Wief van Kernhem

In het noorden van Ede, richting de begraafplaats, ligt landgoed Kernhem. Hier staat een landhuis ui...

Lees ook:

Bello

Toen in Ede: de laatste trein tussen Ede en Wageningen reed

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar vroeger pendelde er een trein tussen Ede, Bennekom en Wa...

Toen in Ede: men een dik huis liet bouwen voor het pensioen

Meer dan een eeuw geleden ontstond er een trend onder rijke boeren. Na hun pensionering lieten ze in...

Toen in Ede: wij nog de grootste fabriek van het land hadden – deel 1

De aller- allergrootste fabriek van het Nederland van eind jaren twintig stond niet in Rotterdam, ma...
Winkelcentrum Hof van Gelderland

Toen in Ede: 12 x shoppen in de Hof van Gelderland

Op vrijdagavond rondhangen bij winkelcentrum de Hof van Gelderland en dan vooral duizend keer door d...
De Posthoorn

Toen in Ede: er een huis aan de Notaris Fischerstraat stond met heel veel functies

De Notaris Fischerstraat was back in the days één van de belangrijkste straten van Ede. Het oude gem...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.