Ede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x plekken in Ede waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt

Door Hanneke van Olst 22 oktober 2019

Bij indebuurt hebben we wel een neusje voor mysteries. Zo nu en dan schrijven we over opvallende plekken en onderwerpen in de stad. Bijvoorbeeld wat die blauwe lichtjes bij winkelcentrum Bellestein doen, of waarom er wordt geklust in het oude pand van Scheer & Foppen? De stad is mysterieuzer dan je denkt! Ede is behalve raadsels aan nog iets rijk: mysterieuze plekken waarvan je niet weet wat er binnen afspeelt! Wij hebben een lijstje gemaakt met panden die niet mogen ontbreken.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Afgebrande villa aan de Stationsweg

Afgebrand huis
Foto: indebuurt Ede

Je bent er vast al heel vaak langsgefietst: die afgebrande villa aan de Stationsweg, dichtbij het station. Deze villa staat hier al sinds 1902 en er woonde vroeger een beroemde oogarts. In januari 2017 sloegen de vlammen uit het dak van deze villa en sindsdien is de villa dichtgetimmerd en leeg. Maar dat blijft niet altijd zo, want er zijn plannen met deze villa. Lees maar!

Oude kasteel Nergena

Groot Nergena
Groot Nergena aan de Dr. Dreeslaan. Foto: De Gelderlander

Dit statige huis staat aan de weg naar Wageningen. Voor het gebouw zie je een vijver. Als je het zo ziet, lijkt het wel een oude, statige school. Maar niets is minder waar: dit was vroeger een kasteel: Kasteel Nergena. Het kasteel werd in de loop van de vijftiende eeuw verwoest, waarna op dezelfde plek Heerenhuis Nergena werd gebouwd. In 1830 werd het gesloopt, maar in 1952 werd een nieuw pand gebouwd, in de stijl van het oude Heerenhuis Nergena. Inmiddels is dit gebouw in gebruik door een administratiekantoor.

Meer kastelen in Ede:

Kasteel Bruinhorst

Deze kastelen in Ede zijn het bezoeken waard

Wist je dat in de gemeente Ede nog best wat kastelen te vinden zijn? Als jij niet verder komt dan Ka...

Verwilderd tuincentrum

Foto: Google Maps

Van het voormalige Tuincentrum Kernhem aan de Rijksweg is niet veel meer over: het terrein is overwoekerd en slordig en de kassen zijn verpauperd. Het tuincentrum werd, nadat het gesloten werd, gekraakt en eind 2017 werden de krakers eruit gezet door de politie. Wat er precies gaat gebeuren met het terrein, is nog niet duidelijk. Er zouden boerderijwoningen komen, maar dat plan gaat niet door. Er gebeurt nu dan ook helemaal niks in het oude tuincentrum.

Wok Oriental

Foto: indebuurt Ede

Het wokrestaurant aan de Achterdoelen brandde vorige maand af. Het was een fikse brand, met veel rook. Ook het appartementencomplex in het oude Marnix College raakte beschadigd. Nu, een maand na de brand, is de wok een spookrestaurant geworden. Het is voor een groot gedeelte leeggehaald, er dineren geen gasten meer en de sporen van de brand zijn nog goed te zien. Wat ermee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het restaurant staat te huur en de wok komt waarschijnlijk niet terug.

Winkelcentrum Lindenhorst

Foto: Google Maps

Je ziet dat hier ooit een gebouw heeft gestaan, maar bewoners van Veldhuizen die er na 2016 kwamen wonen, hebben waarschijnlijk geen idee wat hier ooit stond. Dit is de plek waar tot 2016 winkelcentrum Lindenhorst stond. In dit winkelcentrum zat een Marokkaans theehuis. Toen dit sloot, brak er onrust uit in de wijk Veldhuizen. Er zijn plannen om op dit lege terrein een wooncollectief te beginnen, deze plannen worden momenteel ambtelijk uitgewerkt.

Witte kerkje

Foto: indebuurt Ede

In dit kerkje aan de Ericalaan worden al een tijdje geen kerkdiensten meer gehouden, maar wat gebeurt er dan wel? Het was van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap, maar die gemeente werd opgeheven. Ook de vrijmetselarij (een broederschap) van Midden-Nederland had hier een loge. De Edese gepensioneerde notaris Palko Benedek kocht het kerkje en hij maakt er een kantoor/huurlocatie voor sociaal-culturele doeleinden van maken.

Noorderkerk

Foto: Google Maps

Het kerkje langs het spoor was vroeger ook echt nog in gebruik als Gereformeerde kerk. Tegenwoordig doet de oude kerk (die in ere is gehouden en er vanbinnen echt nog uitziet als een kerk!) dienst als concertzaal. Ook zit hier een mediabedrijf, makelaar en de redactie van DagjeWeg.NL.

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is waarom er altijd (GLD) achter onze plaatsnaam staat

Wij vinden het een beetje vreemd: als we Ede op een lijst zien staan, staat er altijd (GLD) achter. ...

Mysterie opgelost: waarom sommige straten in Ede twee namen hebben

Wij kregen een interessante mail van lezeres Tessa. Zij woont op het Orvelterzand, een klein straat ...
Bord Sysselt

Edes mysterie: dit is de juiste uitspraak van De Sysselt

Siesselt, Sisselt of Sijsselt. Als redactie van indebuurt Ede hebben we verschillende uitspraken van...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.